Силвия Дънекова ще бъде извадена от турнира по лека атлетика, научи NOVA

Българската лекоатлетка Силвия Дънекова е дала положителна проба за наличие на забраненото вещество еритропоетин в кръвта, съобщава gong.bg. Състезателката в дисциплината 3000 метра с препятствия е хваната с кръвен допинг. Тя е била тествана два пъти за три дни.
По темата

Първата ѝ проба от 30 юли е отрицателна. Два дни по-късно тя минава нова внезапна проверка с даване на кръв и урина.

На 8 август Международния олимпийски комитет информира състезателката, че при изследването в нейната проба е открит кръвен допинг.

Б-пробата също е положителна. Следва наказание за Дънекова. Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г. при първа положителна проба наказанието е 4 години лишаване от състезателни права, а не както беше преди това – 2 години.

Спортното ни министерство осъжда поведението на лекоатлетката ни

Министерството на младежта и спорта остро осъжда поведението на лекоатлетката Силвия Дънекова, уличена в употреба на забранени вещества по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

"Недопустимо е по този начин да се руши имиджа на България и да се слага петно върху целия български спорт! Силвия Дънекова и всичките ни олимпийци преминаха обстойно обучение в Националния антидопингов център за актуалните антидопингови правила на Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния олимпийски комитет (МОК)", се казва в съобщение на спортното ведомство.

Съобразно разпоредбите състезателят и МОК ще трябва да изразят своите позиции пред КАС.

От ръководството на българската делегация в Рио заявиха: "Дънекова е подложена на внезапен извън състезателен тест на 30 юли, малко сред пристигането й в олимпийското село. Два дни по-късно тя минава нова внезапна проверка с даване на кръв и урина. На 8 август МОК информира състезателката, че при изследването в нейната проба А от 1 август се установява наличие на methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA), което е eryrhropoiesis-stimulating agent(ESA) – неспецифична субстанция от групата, забранена по Раздел S 2.1.1 от Списъка на WADA. Поискано е отварянето на проба Б и въз основа на това Силвия Дънекова е с временно спрени права. Изследването на проба Б потвърди резултата от проба А."

Дънекова заяви пред БНТ, че се чувства унизена след скандала.

Каква е процедурата?

Според специални Правила за Олимпийските игри при допинг случаи има назначен Панел от съдии на CAS (Спортният арбитражен съд), който заседава в града-домакин. Именно този Панел трябва да реши за отнемането на акредитацията на Дънекова от Олимпийските игри и да предаде случая за налагане на наказание от IAAF (Международната асоциация на атлетическите федерации - или Международната федерация по лека атлетика).

В случая на Дънекова срокът, в който тя има право да даде позиция пред Панела на CAS в Рио де Жанейро, както е описано и в писмото на олимпийската ни делегация, е 09:00 ч. местно време в Рио на 12 август (15 часа българско време). След това ще стане ясно за отнемането на акредитацията.

Освен това съгласно Антидопинговите правила, всеки случай се счита за конфиденциален, до приключване на горната процедура и затова е малко вероятно някой да говори официално с подробности преди това.

Припомняме, че според програмата сериите в коронната дисциплина на българката започват на 13 август. Тя пристигна в селото на спортистите в Рио с първата ни група олимпийци на 26 юли.

Още новини от света на спорта вижте на gong.bg.