По 200 души на денонощие се опитват да преминат нелегално браздата

От днес стартира специализирана полицейска операция на българо-турската граница. Причината е двойно увеличение на миграционния натиск от началото на месец август. 

На зелената граница в Бургаска област са командировани вече 150 служители на Жандармерията, страната ни иска и международна помощ от Фронтекс. 

От началото на месец август обстановката по българо-турската граница е усложнена. Ако през юни и юли опитите за нелегално проникване у нас са по 100 на денонощие, то от 1 август увеличението е двойно - по 200 на денонощие. Това стана ясно на брифинг в Бургас, в който участие взеха главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов и директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. 

По темата

„Снощи имаме по цялата българо-турска граница близо 220 опита за незаконно проникване, предотвратени от силите на гранична и армейски подразделения, които имаме разположени по българо-турската граница”, заяви главният секретар на МВР Георги Костов.

От началото на годината неутрализираните опити за преминаване на границата ни са близо 30 000. Само от началото на месеца са 1858.

От МВР уточниха още, че сме в изключително натоварения туристически сезон и има изключително интензивен  пътнико-поток, който възпрепятства интензивните проверки. 

Друга причина е недовършеното преградно съоръжение. Затова са предприети спешни мерки, като една от тях е искане на подкрепление от страните-членки на ЕС във Фронтекс. Страната ни настоява за 200 човека.

За да се засили контролът на трафика в целия Бургаски регион ще бъдат изградени нови КПП-та, на които ще се извършва проверка на движещите се автомобили. ОТ МВР отказват да разкрият къде ще бъдат разположени.