Всеки шофьор ще влиза там само срещу представяне на лична карта

Жестоки мерки за сигурност въвеждат в центъра на Пловдив. След броени часове старият град ще бъде напълно парализиран от полицията. В него няма да се допускат автомобили, а живеещите ще влизат само срещу лична карта.

На всеки ъгъл и до всяка къща в Стария град ще има полицаи, които зорко в и продължение на два дни ще бдят за  и сигурността на височаещите гости. Мерките за сигурност вбесиха живеещите тук, защото три дни няма да могат да стигат с автомобилите пред домовете си.

По темата

"Минаха от "Общинска охрана" и казаха просто да си изнесем автомобилите от територията на Стария град, но не посочиха например безплатен паркинг или точно Синя зона - от тук до тук. Ние дори не знам докъде е отцепен районът. Тук са 50 коли. Не са повече хората, които живеят в Стария град", развълнува се Вилиана Аврионова.

Местната власт все пак намери компромисно решение.

"Те могат да спират с наличните пропуски, които имат за вход в Стария град във всички Сини и Ззелени зони на град Пловдив безплатно. Единнственото условие за това е да са поставили пропуска си на видно място", обясни зам.-кметът по сигурността на Пловдив Георги Маринов. 

Най-потърпевши от затварянето на Стария Пловдив ще са ресторантьорите и хотелиерите.

"Абосюлтен крах. Как какво означава? Аз съм хотелиер. Как гостите биха могли да дойдат тук? Това търпи разбира се огромни загуби. Обаждат се по телефона, че не ги пускат и с колите се връщат обратно. Кой ще ми плати тези загуби? Аз работя за банките. Аз съм построил един малък хотел с банкови кредити", оплака се Борис Христов, собственик на хотел в Стария Пловдив.

Дори камионите, които събират боклука следващите три дни няма да влизат в Стария град. За това рано тази сутрин всички калдаръмени улици бяха старателно изметени и измити. С нови цветя бяха обновени и градинките, покрай които ще минат президенните.

Преди ден приключи реставрацията на емблематичния Етнографски музей, където ще е срещата на президентите. Частичната реконструкция на възрожденската къща струва 140 000 лева. По време на форума европейските лидери ще обсъждат бъдещето на Европейския съюз и на Балканите, миграционната криза, борбата с тероризма и положението на Евросъюза след Brexit.

Репортер: Благой Бекриев