59% пък намират, че тя се справя добре

Две трети от участвалите в социологическо проучване твърдят, че подкрепят Ирина Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН, близо 60% намират, че тя се справя добре досега. Това сочат данните от експресно проучване на “Галъп интернешънъл” по поръчка на “24 часа”.

Евентуална смяна на кандидата не среща видимо разбиране и се отдава на външни фактори. По всичко личи, че дебатът за смяна на кандидата засега не е дал дълбоко отражение върху масовите нагласи, сочат данни от експресен телефонен сондаж след 730 души в цялата страна.

64% заявяват, че подкрепят кандидатурата на Ирина Бокова, а 23% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Доколкото за момента Бокова е официалната кандидатура, тези проценти отразяват и известна обществена инерция.



59% пък намират, че Ирина Бокова се справя добре засега. 18% мислят обратното, а останалите се затрудняват да дадат еднозначна оценка. Подобни оценки показват, че за момента дебатът около смяната на кандидата още не е намерил мащабно разпространение сред българите и не е дал особено отражение. Информираността е закономерно ниска, а когато запитаните получат кратка информация за малкото познати неща по казуса, евентуалната смяна на кандидата не събужда ентусиазъм.

Срещу промяната се изказват повече от половината, а една трета са “за”. Привържениците на ГЕРБ изглеждат поделени почти поравно между двете възможни кандидатки. Респондентите бяха помолени да споделят и усещането си от какво би могла да бъде продиктувана подобна смяна. Качествата на самите кандидатки се споменават в 19% от отговорите. 4% изтъкват други причини, например родителите на Бокова и т.н. В същото време над 62% смятат, че подобна смяна би била по-скоро породена от външни фактори, а не толкова заради качествата на кандидатите. Електоратът на ГЕРБ се колебае за промяна на кандидата – вероятно заради това, че Кристалина Георгиева се числи към политическото семейство на ГЕРБ.


 

Като цяло партийните предпочитания оказват само слабо влияние Бокова печели преобладаваща подкрепа при ГЕРБ, Патриотичния фронт и негласуващите, още по-очевидна подкрепа при БСП, но е приемана нееднозначно сред привържениците на РБ. По всичко личи, че общественото мнение трайно е свикнало с това, че Бокова е българският кандидат, и изказва подкрепа. Допълнително влияние оказва и фактът, че Бойко Борисов засега потвърди подкрепата за кандидатурата на Бокова, уточняват от "Галъп".