Това се случва ден след откриването на монумента

Македонският журналист Миленко Неделковски публикува във Facebook страницата снимки от премахването на паметна плоча за загиналите български офицери и войници на Каймакчалан. Сигнал за това получихме в рубриката „Моята новина”

Само ден след откриването на паметната плоча, тя беше счупена.

„Това е поредният акт на вандализъм”, заяви за NOVA Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Той е категоричен – ще съди Неделковски.

„Вие го наричате журналист. Това е мръсник и вандал. Аз го давам под съд. Като директор аз имам професионалното задължение да бдя над българското културно-историческо наследство както в България, така и в българските етнически територии в чужбина”, заяви Димитров.

Според него цялата фамилия на журналиста са известни с омразата си към България. 

В действителност плочата е била премахната още в навечерието на посещението на сръбската делегация на 16 септември 2016 г., пише Агенция „Фокус”. Тъй като българският знак е бил поставен на нивотo на земята и е бил циментиран с артилерийска гилза, той няма как да бъде премахнат с чук, както се вижда на снимките и да бъде разбит с него седмица след своето премахване, отбелязва агенцията.

СНИМКИТЕ ОТ ЖУРНАЛИСТА ВИЖТЕ ТУК

За да се премахне българският знак, е било необходимо да се използват машини и пневматични компресори и агрегати с каквито разполага единствено македонската бригада, наета, за да ремонтира сръбския параклис „Св. Петър”.

Във връзка с поругаването на паметника, БСП внася питане в НС към външния министър Даниел Митов за това каква ще е реакцията на българската държава.

„Г-н Министър, каква ще бъде реакцията на българската държава на този позорящ националното ни достойнство акт и ще бъде ли наложена забрана на лицето, поругало паметника, да посещава  България?”, е въпросът, който народният представител от „БСП лява България” Атанас Зафиров ще внесе в Народното събрание.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов се обърна с писмо към македонския президент  Георге Иванов: „В Република Македония се толерират всевъзможни антибългарски прояви, което не е случайно. Остава впечатление, че това е част от македонската политика за насаждане на омраза към българския народ. И не само към българите, които живеят в България, а и тези, които живеят в Македония”.

И добавя: „Заявявам, че ако не предприемете действия към този престъпник (бел.ред. – Миленко Неделковски), не само ръководената от мен партия „ВМРО – Българско национално движение“, но нито една партия в българския парламент няма да подкрепи македонската държава за ЕС и НАТО. Въпреки хубавите приказки, които говорите пред Европа и Брюксел, този път няма да бъде простено, ако това жалко дело не бъде наказано. Подобни античовешки, антиморални и антихристиянски прояви не може да бъдат толерирани”. 

С официална позиция по скандала излезе и външното ни министерство. Ведомството призовава властите в Македония „ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове”, които не били изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на договор за добросъседство.

Още по темата гледайте във видеото.