Коментират Нана Гладуиш и Калина Крумова

„Тези деца, момичета, не са си играли додстатъчно с кукли. И в един момент, прескачайки играта с кукли, решават да родят дете, вместо просто да вземат една кукла и да я нахранят, повиват и обичат. Когато толкова малки деца раждат деца, ако това стане достояние на институциите, първо трябва да им се постави условие, че ако продължат тази бременност и искат да родят това дете, кой ще носи отговорност пред държавата за това дете. Защото малките момичета не могат да бъдат настойници и родители, дори и да имат желание. Не може едно 12-годишно момиче да бъде майка на бебе пред закона”. Така телевизионната водеща Нана Гладуиш коментира в студиото на "Събуди се" случая тя с изоставения от майка си Мустафа.

По темата

Социалните власти няма да върнат изоставения Мустафа обратно на майка му. Това съобщиха за NOVA от Агенцията за закрила на детето. Грижите за него в болницата поеха социален педагог и психолог. 9-годишният Мустафа, който страда от тежко онкологично заболяване, ще остане за лечение в Детската клиника още шест месеца. За да преодолее емоционалния шок и езиковата бариера, тъй като говори само на турски език, с него всеки ден ще работят трима специалисти - психолог, педагог и социален работник. Майката на детето - 21-годишната Джейлян Халил - заяви пред NOVA, че в понеделник ще отиде в болницата, за да види Мустафа. Все още не е ясно дали социалните власти ще позволят подобна среща.

Наскоро историята на бебето Сарасфати и неговата 12-годишна майка Румяна също развълнува обществото. Когато Мария Йотова се срещна с нея в Лом, вместо да смята задачи с дроби, тя кърмеше. Историята е малко по-различна, защото Румяна и близките й твърдят, че е изнасилена. Но фактът е факт – Румяна, 12 – годишното дете, вече има дете. 

„Дотогава, докогато се правим, че този проблем съществува, само когато го дават по телевизора или някой го напише във Facebook, картината ще бъде такава”, коментира бившият депутат Калина Крумова.

Целия разговор гледайте във видеото.