Вицеадмирал Пламен Манушев е номинацията за вицепрезидент

Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ за президент, обяви премиерът Бойко Борисов.

"Не виждам кой е по-подготвен", заяви Борисов. „Много бащи в тази държава. Крайно време е да имаме и една майка, която да се погрижи майчински за народа”, заяви Борисов. 

Номинацията беше обявена на пресконференция в НДК, където в неделя се събраха ръководството на партията, министри, депутати, общински съветници, председседателите на областните структури на партията.

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Избирателите чуха името на претендента след дълго отлагане във времето и само часове преди крайния срок за регистриране на кандидати - 4 октомври. 

За Цецка Цачева премиерът Борисов бе категоричен, че тя е най-подходящият кандидат за президентския пост, защото е напълно подготвена.

Минута по-късно Борисов обяви, че ГЕРБ номинира вицеадмирал Пламен Манушев за вицепрезидент.

ГЕРБ върна кораба „България” в правилния курс. Смятам, че тази номинация е награда за работата ми в армията и парламента. С г-жа Цачева се ангажираме да изградим една силна администрация, която да работи за българските граждани. Ще защитаваме националния ни интерес! Ще работим за мирна и просперираща България!”, коментира Манушев.

Приятели и колеги, благодаря за доверието! Но бързам да кажа, че нямам илюзии, защото доверие се дава от приятели и съмишленици, но то трябва да се защитава и отстоява”. Това бяха първите думи на Цецка Цачева след обявяването на кандидатурата й.

Тя коментира, че е „заредена с политическата енергия на ГЕРБ за стабилност и сигурност и това ми дава сила да поискам доверието на всички граждани”.

Защото президентът олицетворява единството на нацията. Тръгвам на състезание, в което ще победят избраните от българския народ. Ще дам всичко от себе си, а от другите ще взема най-доброто”, каза още Цачева.

По темата

Борисов за предстоящия вот

Още в началото на пресконференцията Борисов намекна, че номинацията на управляващата партия няма да е нито Йорданка Фандъкова, нито Димитър Николов.

Поели сме ангажименти пред обществото, агитирали сме хората да изберат кмет, да изберат депутат. Когато извадиш една такава фигура, създаваш вакуум”, заяви Борисов. 

Той бе категоричен, че членовете на неговата партия са "честни и почтени" и искрено съжалява, че в предстоящата кандидат-президентска кампания нямат такъв опонент.

Толерантността, за съжаление, не е водеща в българския политически живот, но ГЕРБ успя да въведе такава”, коментира от своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той бе категоричен, че в кампанията за президентския вот партията няма да залага на популизма и компроматите, но „трябва да бъдем готови опонентите ни да направят точно това, защото те нямат идеи”.

Премиерът за процеса на разглеждането на отделните кандидати

Те бяха доста, включително и аз. За мен може би е по-добре да стана президент, защото работата в изпълнителната власт всеки ден руши авторитета ми. Ако исках политическо дълголетие, това беше моментът  да се кандидатирам”, каза още Борисов.

Той бе категоричен, че столичният кмет Йорданка Фандъкова би спечелила вота от раз и "страхът от нея е голям".

Но с нея поехме ангажимент към софиянци и тя ми е по-важна в столицата”, категоричен бе премиерът.

За Томислав Дончев Борисов каза, че е много харесван от хората в център дясно.

Това ми е най-лесният човек за работа. Той разбира от половин дума. Тежко ще се отрази на управлението, на еврофондовете, на енергетиката, ако се лишим от него. По-важен ми е като мой заместник и за държавата ще е по-ценен на сегашния си пост”, заяви Борисов. 

За кмета на Бургас Димитър Николов министър-председателят каза, че той също ще бъде много по-полезен, ако изпълнява настоящите си функции.

Какво казаха останалите претенденти за номинацията за Цецка Цачева?

Получаваме укори от месеци, че нямаме кандидат. Това е така, защото за разлика от някои, които правят предизборна кампания от 2015 г. насам, ние работим. В крайна сметка който, каквото иска, ще си го получи”, коментира Томислав Дончев. 

Йорданка Фандъкова определи Цачева като "балансиран човек, със здрава ръка" и заяви, че напълно ще подкрепя кампанията й. Същото обещание даде и градоначалникът на Бургас Димитър Николов.

Коя е Цецка Цачева?

Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 в с. Драгана. Български юрист и политик от ГЕРБ, първата жена председател на българския парламент. Тя е избрана за председател на 41-то Народно събрание (14 юли 2009 до 14 март 2013) и 43-то Народно събрание (от 27 октомври 2014). Владее свободно немски и руски език.

На изборите за местни органи на властта през 2007 г. е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, остава трета. Избрана е за общински съветник на партия "ГЕРБ" в Плевен. Същевременно е и общински ръководител на партия ГЕРБ за Плевен. Преди да бъде избрана за общински съветник, е 7 години и половина е консултант на общинаПлевен, като приключва работата си за общината след шумен конфликт с кметаНайден Зеленогорски. През юни 2008 г. Зеленогорски подава сигнал срещу Цачева до Адвокатската колегия в Плевен. Мотивите са, че Цачева е действала срещу интересите на Община Плевен, като докато е оказвала правна помощ на местната администрация, тя е давала съвети и на насрещните страни по същите дела.

На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-ти многомандатен избирателен район в Плевен. Печели мажоритарния вот с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и ключова фигура на БСП - Румен Петков.

Избрана е за председател на 41-то Народно събрание на Република България на 14 юли 2009 г. с 227 гласа „за“ и трима „въздържали се“, с което става първата жена председател на Народното събрание в цялата история на България.

На 27 октомври 2014 г. е избрана за председател на 43-то Народно събрание на Република България с 219 гласа „за“, 12 гласа „против“ и 1 „въздържал се“.

Кой е Пламен Манушев?

Пламен Манушев е български офицер – вицеадмирал, от Военноморските сили на България.

Средното си образование завършва в Математическата гимназия в гр. Толбухин през 1972 г. Същата година постъпва във Висшето народно военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. През 1977 г. завършва ВВМУ и постъпва в редиците на Българската армия. От 1984 до 1986 г. учи във Военноморската академия „А. А. Гречко“ в Ленинград, РСФСР, СССР, добивайки образователна степен „магистър по военно дело“. успешно завършва и Военноморския колеж (Naval War College) в Нюпорт, Род Айлънд, САЩ. Владее свободно английски и руски език.

Военната му кариера е следната: 1977 – 1982 г. – щурман и командир на минно-торпедна бойна част във Военноморска база Варна; 1982 – 1984 г. – командир на базов тралчик във ВМБ Варна; 1986 – 1988 г. – началник на щаба на отделен дивизион тралчици; 1988 – 1990 г. – командир на отделен дивизион тралчици; 1990 – 1991 г. – началник на отделение „Оперативно-бойна подготовка“ в щаба на ВМБ Варна; 1991 – 1992 г. – заместник-началник на щаба, той и началник на отделение „Оперативно – бойна подготовка“ в щаба на ВМБ Варна; 1992 – 1994 г. – заместник-началник, той и по планирането на бойната подготовка на отдел „Бойна подготовка“ в Щаба на ВМС; 1994 – 1996 г. – заместник-командир на ВМБ Варна; 1996 – 1997 г. – началник на щаба на ВМБ Варна; 1998 – 2001 г. – началник на щаба на ВМБ Варна; 2001 – 2003 г. – командир на ВМБ Варна; 2003 – 2007 г. – заместник-началник на Главния щаб на ВМС по операциите и заместник-командващ ВМС; 2007 – 2009 г. – аташе по отбраната на Р. България в Лондон, Великобритания; 2009 – 2011 г. – командир на ВМС; 2011 – 2012 г. – заместник-началник на отбраната в Министерството на отбраната.

Вицеадмирал о.р. Пламен Манушев притежава следните ордени и награди: - награден знак „За вярна служба под знамената“ II степен; награден знак „За вярна служба под знамената“ I степен; ловна карабина „Мазалат“; - орден "За военна заслуга” I степен – връчен от президента Р. Плевнелиев за дългогодишна безупречна служба, принос за развитието и укрепването на Българската армия и заслуги към отбраната на страната (2012).

Политическа кариера: В края на 2012 г. Пламен Манушев е назначен за заместник-областен управител на Област Варна.

На парламентарния вот в 42-то Народно събрание е избран за депутат. Член е на Парламентарна група на ГЕРБ, Комисията по външна политика, Комисията по отбрана, Делегацията в парламентарната асамблея на НАТО, Групата за приятелство България – Великобритания, Групата за приятелство България – Индия, Групата за приятелство България – Казахстан, Групата за приятелство България – Македония, Групата за приятелство България – Пакистан, Групата за приятелство България – Русия.

Избран е за народен представител и в 43-ото НС, отново от Варна. Член е на Парламентарната група на ГЕРБ, Комисия по външна политика, Комисия по отбрана, Делегация в парламентарната асамблея на НАТО, Група за приятелство България – Украйна, Група за приятелство България – Афганистан, Група за приятелство България – Пакистан.