Почти сигурно вицепрезидентът в двойката ще е вицеадмирал Пламен Манушев

Кандидат-президентът на ГЕРБ вероятно ще е един от четиримата - Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев и Димитър Николов. Това съобщи в Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

По темата


"Окончателното решение за кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ е взето, но последната дума е на премиера", обясни Цветанов и се похвали, че са готови всички рекламни материали с лика на кандидата за президент. 

"Всеки един от четиримата има съответните качества. Те в пъти превъзхождат нашите политически опоненти", подчерта Цветанов. 

Пред Дарик Радио той загатна, че вероятно Цецка Цачева ще е кандидатът за президент. 

Един от тях е приел  и с 99% сигурност ще бъде кандидатът на ГЕРБ, обяви  председелят групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. Един процент е вероятността някой друг да се впусне в надпреварата. Официално кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ ще бъде обявена в неделя от лидера на партията Бойко Борисов.

"Премиерът Бойко Борисов отказа да бъде разглеждан като потенциален президент", уточни Цветанов. 

Цецка Цачева е втори мандат председател на Народното събрание, Йорданка Фандъкова е трети мандат кмет на София, а Димитър Николов - трети мандат кмет на Бургас.

Томислав Дончев беше последователно министър по управление на средствата от Европейския съюз в кабинета "Борисов", депутат от ГЕРБ в 42-то Народно събрание, а в момента е     заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика.

 Ако Цецка Цачева се окаже номинацията, Цветанов обяви че няма амбиции да става председател на парламента, заради отговорностите, които има в партията. Заради травма на крака самата Цачева не идва в парламента. Друг от номинираните - вицепремиерът Томислав Дончев беше уколочив в отговора ще поеме ли курс към "Дондуков" 2. "Аз работя добре от другата страна на булеварда. И по нескромна оценка се справям,макар че имаме големи предизвикателства", заяви той.  

Кметът на София Йорданка Фандъкова отказа до коментира темата до официалното обявяване на кандидатпрезидентската двойка в неделя, а кметът на Бургас категорично е отказал номинацията.

Кметът на Бургас отказа отговор на въпроса той ли ще е кандидатът на ГЕРБ, а, столичният кмет Фандъкова запази интригата докрай. "Няма да ви издам нищо, за да ви бъде интересно в неделя", заяви Фандъкова.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев общото между четиримата кандидати е, че никой не иска да бъде президент. "Който и да е ще бъде човек насилен да отиде на това място. И е сериозно принизяване на президентската институция", коментира той.

Красимир Каракачанов, който е един от претендентите в президентската битка, не уточни с кой от четиримата евентуални номинирани, предпочита да влезе в директна битка. 

От БСП отказаха да коментират преди окончателно да видят кой ще се идправи срещу техния кандидат.

За разлика от кандидата за президент, вицепрезидентът в двойката е почти сигурен. Вицеадмирал Пламен Манушев е действащ депутат на ГЕРБ. Той беше определен като невероятен авторитет.  Останалото ще научим в неделя.