Заместник-председателят на ЕК е категорична, че няма да напуска поста си

"Може би светът все още не е готов за жена генерален секретар на ООН". Това заяви българският кандидат за поста Кристалина Георгиева в специално интервю за NOVA и кореспондента на БТА Николай Желязков.

По темата

Това е първото изявление, което Георгиева прави, след като се завърна от Ню Йорк в Брюксел и пое отново поста си на заместник-председател на Европейската комисия.

Българският премиер взе смело решение да даде последен шанс на Източна Европа да спечели тази позиция (бел.ред. – генерален секретар на ООН)”, каза Георгиева.

Тя определи новият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш като „отличен дипломат”.

Все пак в мен остава малко горчивина, че нашият регион не успя да заеме полагаемото за нас място”, коментира заместник-председателят на ЕК.

Тя увери, че е дала всичко от себе си през краткото време, което имаше след издигането на кандидатурата й до избора на нов шеф на ООН.

Благодаря на правителството, че ме подкрепи. Ние знаехме, че поемаме риск. Самата аз казвах, че за такова кратко време не знаем докъде ще стигнем. Имахме един последен шанс и България смело го използва”, коментира Георгиева.

Тя е категорична, че няма да напуска или да сменя работата си и ще довърши мандата си в ЕК докрай.

Чух спекулации, че имам интерес към някаква друга работа в ООН. Искам да кажа съвсем категорично: не отидох в Ню Йорк, за да си търся работа. Аз работа си имам. Отидох на мисия за нашия регион. Сега съм тук, веднага щом става ясно, че има избор”, заяви Георгиева.

Цялото интервю с Кристалина Георгиева за NOVA и БТА гледайте в петък сутрин в "Здравей, България".