Според болните пътуването им до болницата е кошмарно

Три пъти в седмицата болни на хемодиализа пътуват от родните си места до болницата в Добрич. Димитър се бори за собствения си живот. А Вера и Мая придружават близките си, за които вече и придвижването, а и общуването, особено след диализа, са трудни.

Дните за диализа започват от рано. Всеки чака у дома. Така е по договор. Фирмата превозвач взима пациентите от вратата на дома им и ги кара пред болницата.

По темата

С качването започва трудната част, твърдят пациентите. Успяваме да влезе в микробуса и ние. Като придружители със скрита камера.

Пътят от Каварна до Добрич е около 50 километра. Увеличава се обаче заради изискването хората да се взимат от домовете им. И така първият, качил се, стига до болницата след около два часа. Бусът е поддържан и чист, но това, категорични са болните и техните придружители, не е достатъчно.

Всичко, което за Димитър и за придружителите на другите болни е недопустимо, за Юри Великов, управител на фирмата превозвач, която за четвърта поредна година печели обществената поръчка, отговаря на условията по договора.

А решение на въпроса няма, категорични са и от болницата. За тях фирмата отговаря на всички предварително поставени условия.

От Националната здравноосигурителна каса плащат на болницата по 144 лева на пациент за една хемодиализа. Това са парите, които трябва да покрият лекарствата, медицинския персонал, транспорта, поддръжката и закупуването на нова апаратура. Към момента в болницата има около 80 пациенти на хемодиализа. Всеки от тях се нуждае от различен брой процедури, затова и не може да се каже крайната сума, която получава болницата от Здравната каса. Но едно е ясно – километрите от дома на болните до болницата и обратно не са малко. А всичко е пари.

И така само за месец юли фирмата превозвач е получила повече от 7 100 лв. без ДДС за превоза на нуждаещите се от хемодиализа.  

И така докато парите за едни не стигат, други продължават да се борят за транспорт, отговарящ на нуждите им. За да стигат безпроблемно до машината, която им дава живот. 

Стажант-репортер: Владислава Тричкова