Брюксел отказа да подпише търговското споразумение между ЕС и Канада

Отпадането на канадските визи за българи и румънци беше блокирано. Причината - Белгия отказа да подпише търговското споразумение между Европейския съюз и Канада по време на заседанието на Европейския съвет по външна политика и търговия във вторник.

По темата

София и Букурещ станаха жертва на вътрешно-политическите борби в Белгия, която осуети постигането на единодушие за подписване на търговското споразумение. Белгийското правителство отказва да подпише заради възраженията на Валонската провинция и социалистите.

Белгия не беше единствената страна, възразила срещу споразумението. Останалите пет държави, сред които България и Румъния обаче, се договориха поотделно с Канада и са готови да оттеглят възраженията си.

Работим много интензивно, за да разберем белгийските притеснения и да удовлетворим исканията на Брюксел. Оптимист съм, че ще успеем и ще стигнем до подписване на споразумението, макар че още не сме на този етап”, обясни еврокомисарят по търговията Сесилия Малстьом.

Условието на България, за да парафира, е отпадане на визите за български граждани, за да може да се развива успешно търговията с Канада. Правителството в София се договори с Отава този процес да се осъществи поетапно от 1 май догодина.

Подписването на споразумението трябва да стане на специална среща между Канада и ЕС следващата седмица, но ако дотогава не бъде преодоляна белгийската съпротива, това може да се отложи.

Репортер: Антоанета Николова