"Новият първи" – дебат в "Здравей, България" преди президентския вот

„Проблемът с корупцията е проблем на върховенството на закона, за което повече говорим и по-малко сме направили. Всички правителства досега се опитват да реформират съдебната система, но усилията се свеждат до това да се сменят кадри”, заяви в „Здравей, България” кандидатът за президент Пламен Орешарски. Кандидатите за държавен глава дебатираха по темата с корупцията по високите етажи на властта и реформите в съдебната система. 

По темата

„Не смятам, че някога е имало мнозинство, което се е опитало наистина да реформира съдебната система. Миналата година всички народни представители бяха против реформите. Държавата не може да бъде гарант, че правилата се спазват”, каза от своя страна Трайчо Трайков, кандидат за „Дондуков” 2, издигнат от Реформаторския блок.

„Всички опити да се направи по-ефективна съдебната система спират в темата Велико Народно събрание. Предлагам да се направи една дискусия при държавния глава за това какво ни пречи да направим тази реформа, да имаме работеща съдебна система. Този дебат не трябва да бъде в парламента, за да излезе от партийното дърпане и джафкане”, смята кандидат-президентът Ивайло Калфин.

„Как искате съдебната система да е нормална, след като политическата класа е корумпирана. Според мен личният пример на политиците е основата, на базата на която може да се потърси реална сметка. Личният пример преди всичко”, смята Красимир Каракачанов, който също е кандидат за президент.

По думите на Орешарски, ако той стане държавен глава, ще направи усилия да се разграничат различните видове власти. „Говорим за Велико Народно събрание, но дали това е разковничето? Сменяхме няколко пъти Конституцията и тя пак не работи”, каза той.

По думите на Калфин, докато не се промени профилът на българската икономиката, нещата няма да се променят. „Трябва да купуваме родното. Тогава и обществените поръчки, около които се движи всички, ще се промени”, смята кандидатът за президент на АБВ.

Повече по темата може да гледате във видеото.