"Новият първи" – дебат в "Здравей, България" преди президентския вот

В последната част на дебатите в „Здравей, България” кандидатите за държавен глава имаха възможност да си задават въпроси един на друг.

По темата

Оказа се, че повечето от тях имаха въпроси към кандидатите на ГЕРБ и БСП – Цецка Цачева и ген. Румен Радев, които обаче не се явиха в студиото.

„И на тези ли избори президентът ще бъде изличен в резултат на изборни манипулации?”, попита Пламен Орешарски кандидата на управляващата партия Цецка Цачева. Той съобщи, че ще подготви декларация и ще я изпрати на всички участници в надпреварата за отказ от каквото и да е насърчаване и участие в изборни манипулации.

„Предложението на Орешарски е добро, не трябва да има манипулации, защото потърпевшите са гражданите”, съгласи се Ивайло Калфин.

Трайчо Трайков заяви, че неговият въпрос е щял да бъде към ген. Радев, но тъй като и той не е в студиото, го зададе на Ивайло Калфин, който е бил външен министър. „Какво бихте обяснили на българите, ако дадена страна иска част от наша територия?”, попита го той. Калфин му отговори, че има замразени конфликти и България не трябва да буди напрежение в региона. „Ако Турция си хареса парче от България, какво ще правим?”, попита още Трайков, а кандидатът на АБВ му отговори, че никой няма да го подкрепи. „Трябва да имаме достатъчно средства за самозащита”, заяви още Калфин.

Той пък се обърна с въпрос към Красимир Каракачанов и го попита как още обедини народа, след като Валери Симеонов нарече майка „улична кучка”.

„Това е една декларация, която Валери Симеонов прочете преди две години, във връзка с ромската битова престъпност. Ще отречете ли, че ромското население не се интегрира, точи социалните фондове и мисли, че може да влезе във всяка къща и да открадне”, отговори му Каракачанов.

Кандидатът на ВМРО Красимир Каракачанов отправи своите въпроси към Цецка Цачева и ген. Румен Радев. Той зададе три въпроса. Първият е дали са за политиката за приемане на още нелегални емигранти и за трайното им заселване у нас. Вторият - подкрепят ли идеята за връщането на наборната военна служба. И третият - подкрепяте ли искането Турция да влезе в ЕС?

Повече по темата гледайте във видеото.