Вижте как се развива животът и кариерата на кандидата за президент на САЩ

Хилъри Даян Родъм Клинтън е родена на 26 октомври 1947 г. в Чикаго, Илинойс. Израснала е в предградието Парк Ридж. Баща й е търговец, развиващ бизнес в текстилната промишленост.

Още от ученическите си години Клинтън развива активна обществена дейност. Участва в младежки програми и предизборни кампании – тогава на Републиканската партия, чиито привърженици са родителите й.

СНИМКИ НА ЕДНА ОТ НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИТЕ ЖЕНИ В СВЕТА ВИЖТЕ ТУК

След приемането й в колеж обаче политическите възгледи на младото момиче се променят и тя започва да подкрепя Демократите. Работи доброволно в предизборния щаб на кандидата за президент Юджийн Маккарти през 1968 г.

Година по-късно Клинтън започва обучението си в правната школа на университета Йейл. Там работи с известната активистка за правата на децата Мариан Райт Еделман.

В университета Хилъри среща и бъдещия си съпруг – Бил Клинтън.

След дипломирането си през 1973 г. обаче двамата поемат по различни пътища. Той се връща в родния си Арканзас, а тя продължава да работи с Еделман в Масачузетс.

По темата

Година по-късно Хилъри се мести да живее при половинката си. Двойката сключва брак на 11 октомври 1975 г. Пет години по-късно се ражда и единствената им дъщеря – Челси Виктория.

Междувременно Бил Клинтън е избран за сенатор, но съпругата му продължава да преследва кариерата си. В периода 1979 – 1992 г. тя помага на деца в нужда и на социално слаби хора, като в същото време развива адвокатската си практика. Два пъти влиза в топ 100 на най-влиятелните юристи в САЩ (през 1988 и 1991 г.).

По време на кандидатпрезидентската кампания на Бил Клинтън Хилъри играе ключова роля. Тя е един от основните му съветници.

След като Бил става 42-рия държавен глава, натоварва съпругата си с нелеката задача да изготви план за промени в здравеопазването. Тя, от своя страна, наема опитен екип и си прави офис в Западното крило на Белия дом – нещо, което не се е случвало към онзи момент.

Предложенията на Хилъри биват буквално скрити от обществеността, включително и от медицинските работници, което предизвиква бурното им недоволство. Идеите излизат на бял свят, след като самата тя ги представя пред пет комисии от Конгреса. В крайна сметка обаче законотворците ги отхвърлят, което пък помага на Републиканците да поемат руля в Конгреса на вота през 1994 г.

През 1999 г. първата дама се кандидатира за място в Сената от Ню Йорк. За да отговаря на изискването за уседналост, тя се мести да живее във Вашингтон. Впоследствие печели желания пост и става първата жена в САЩ, заела позиция, която се запълва след обществено гласуване.

Полага клетва през януари 2001 г. Като сенатор продължава да се занимава със защитата правата на децата и с реформите в здравеопазването.

През 2006 г. е преизбрана за поста.

Година по-късно Хилъри решава да се включи в надпреварата за излъчване на кандидат-президент на Демократическата партия. Губи битката от Барак Обама.

През декември 2008 г. първият афроамериканец, застанал начело на САЩ, предлага Клинтън за държавен секретар. В началото на следващата година Сенатът одобрява кандидатурата й.

Тя подава оставка през 2013 г. През 2015 г. пък стана известно, че е използвала личен имейл и сървър за водене на служебната си кореспонденция по времето, когато е била държавен секретар. Това според мнозина е застрашило националната сигурност на САЩ. ФБР започна разследване по казуса, но установи, че информацията във въпросните имейли не е класифицирана.

През лятото на 2016 г. Клинтън печели така мечтаната президентска номинация, за да се изправи днес срещу Доналд Тръмп в битката за Белия дом. Ако бъде избрана за държавен глава, Хилъри ще стане първата жена, управлявала една от най-могъщите държави в света.

Редактор: Маргарита Стоянчева