Строгите мерки бяха отхвърлени при второ четене в Народното събрание

А в ситуацията на политически трусове - изненадващи промени в Наказателния кодекс. Депутатите се отказаха от това, да вкарват в затвора шофьорите, които превишават скоростта с повече от 60 километра в час.

Строгите мерки бяха отхвърлени при второ четене в Народното събрание. Между 3 и 5 години в затвора ще лежат обаче всеки, за когото се докаже, че е участвал в гонка.

Млад шофьор обърна колата си по таван в насрещното (ВИДЕО)

Иначе санкциите засега си остават такива, каквито са и в момента. Тоест, ако превишаваме драстично скоростта, вместо затвор ще оставаме без книжка до половин година, а финансовата глоба започва от 350 лева.

Според депутатите, тази рязка смяна в курса не е свързана с това, че вносител на текстовете е Реформаторският блок. Имало чисто процедурни причини, които обаче на първо четене на закона и в комисиите не са били отчетени.

Дете на година оцеля по чудо в тежка катастрофа (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Големият проблем на това предложение е, че не разграничава между инцидентно действие и така наречените закоравели рецидивисти. Тоест, ако на градска скоростна тангента се движите в рамките на разрешените 120 и не видите знак за ремонт - 60 км, ще се озовете в затвора”, коментира Петър Славов, депутат от Реформаторския блок.  

Повече по темата гледайте във видеото.