Новоизбраният държавен глава е бил поканен на заседанието

„Президентът отправи към мен покана да присъствам на утрешното заседание на КСНС на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“. Оценявам протоколния жест на г-н Плевнелиев, но считам, че не мога да присъствам на заседанието преди встъпването си в длъжност”, това написа във Facebook профила си избраният за президент ген Румен Радев.

По темата

„Днешната ситуация е резултат от оставката на кабинета и загубата на доверие между партньорите в управляващата коалиция. Върху парламентарните сили тегне отговорността да създадат ново мнозинство или да поемат курс към предсрочни избори. Тази отговорност не бива да се размива. Доверието, което гражданите гласуваха на мен и г-жа Йотова на изборите, не може да бъде употребявано като гаранция за чужди политически сделки”, се казва още изявлението му.

Той призова участниците в КСНС да вземат зряло и отговорно решение с мисъл за бъдещето на България. Новоизбраният държавен глава заяви готовността си като президент да се съобразява с всяко решение и да действа в съответствие с разпоредбите на Конституцията.