БАБХ е издала 17 акта и 343 предписания

Българската агенция по безопасност на храните състави 19 акта и 343 предписания при проверки в детските заведения. Унищожена е и 5 килограма кайма.

Установени са единични случаи в училищните бюфети и обекти за търговия с храни на вложени хидрогенирани мазнини в соленки, бисквити, вафли и други, безалкохолни напитки с подсладители, оцветители и консерванти, айрян с прибавена трапезна сол, меденки, кроасани и трайни сладкарски изделия с консерванти. 

ХРАНАТА В УЧИЛИЩЕ: Успяха ли да осигурят за децата закуски по БДС?

Това става ясно след извършени повече от 2300 извънредни проверки в хранителни блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети. Те са осъществени на територията на цялата страна, съобщиха от БАБХ.

Около 75% от констатираните несъответствия по Наредбата са за неспазване изискванията за предлагане на олио по браншови стандарт „Рафинирано слънчогледово масло“. В близо 50% от общия брой нарушения са за използването на бяло пшенично брашно, което не е по утвърден стандарт за хляб и брашно „България“.

Нови стандарти за храната в училищата

В хода на проверките инспекторите са установили кухненски блок в детска градина, който е бил без регистрация по Закона за храните. На нарушителя е съставен акт.

За лоши хигиенни условия и неизпълнение на издадена административна мярка от Областна дирекция по безопасност на храните, град Смолян е затворен хранителен блок на детско заведение.  

Ще бъдат извършени последващи проверки във всички обекти с нарушения, за установяване изпълнението на издадените предписания.