Детето има 132 извинени отсъствия, твърди директорът на училището

Възможно ли е без да си бил първи клас, да се окажеш във втори? Екип на NOVA тръгна по следите на сигнал, подаден от родител, чието дете се е превърнало в “мъртва душа”.  

По темата

През 2015 година, когато Анна-Мария няма навършени шест години, майка й Румяна Кинчева иска тя да получи образование в столичното 162-ро училище „Отец Паисий”. 

„Отидохме и пуснахме заявлението за постъпване в предучилищна. На родителската среща разбрах, че няма да има предучилищна, понеже не е имало преподавателка и ми предложиха да я запиша първи клас”, разказа майката на детето.

Румяна записва дъщеря си в първи клас. Месец след началото на учебната година обаче отива да я отпише. Детето е малко, не се справя, а им предстои и пътуване до Испания. Заминават, но няколко месеца по-късно се връщат и решават да запишат детето в първи клас, заедно с неговите връстници. Оказва се обаче, че според училищните власти Анна-Мария вече е второкласничка.

По документи детето е преминало. А в образователната ни система класовете от първи до четвърти клас не могат да се повтарят, независимо дали учениците се справят с материала или не. И единственият изход за детето е да навакса пропуснатото.

Директорът на училището Румен Андреев  твърди, че няма причина детето да бъде първи клас. „Аз съм направил лично проверка, цялата документация показва, че детето не е отсъствало в такъв период от време. То има 132 извинени отсъствия и 10 неизвинени”, съобщи Румен Андреев.

Майката на Анна-Мария обаче обясни, че след като семейството се е върнало от Испания, детето не е посещавало училището.

Училището получава държавно финансиране. И за един ученик училището получава от държавата около 1350 лева годишно.

По случая е започнала проверка на Министерството на образованието. Ние ще ви информираме за резултатите от нея.

Репортер: Глория Николова