Медицинските бележки вече ще са с номера на амбулаторния лист

Нови правила за извиняването на отсъствия в училище. На медицинските бележки, вече ще бъде записан номерът на амбулаторния лист, който доказва, че ученикът наистина е бил болен. Това реши здравният министър Петър Москов след разговор с шефа на просветното ведомство Меглена Кунева. От кога влиза в сила промяната?

По темата

Вече не всяка медицинска бележка ще бъде приемана от учителите.

„Записване на номера на амбулаторния лист, номерът на личния лекар, поставяне на подпис и печат”, обяснява зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

„И съответно, под този номер на амбулаторния лист при поискване от министерството на образованието и РЗИ ще могат да правят проверка на бележката към тази дата, което пък влиза в електронната система”, поясни здравният министър Петър Москов.

Така целта е да се спрат бягствата от училище с фалшиви медицински бележки.

„Не е тайна за никого, че децата в 5, 6 и 7-ми клас сами понякога пишат подобни бележки. Случвало се е сигурен съм във всяко едно училище, но идеята е тези неща да престанат да се случват, сигурен съм, че в тази посока нещата ще се развиват добре”, обяснява Васил Чолаков, помощник-директор в 3-то ОУ "Димитър Талев" – Благоевград.

И остава въпросът колко лесно ще се доказва, че зад написания номер наистина има поставена диагноза.

„Не съм убедена, че това ще може да пребори бележките, които са фалшиви”, на мнение е общопрактикуващият лекар Виолета Христова.

„Извинителна бележка с по-ранна от амбулаторния ви преглед дата също така няма как да бъде приемана”, добави здравният министър Петър Москов.

В първоначалния си вид предложението беше освен бележките да бъде предаван и амбулаторния лист. Идея, която срещна остра критика от джипитата. Новите правила влязат в сила до няколко дни.