Да учиш във втори клас, без да си бил в първи

По темата

Започна проверка по случая с детето, което без да е първи клас, се оказа във втори. Сигналът бе пратен до NOVA от майката на Анна-Мария.

Румяна записва дъщеря си в първи клас. Месец след началото на учебната година обаче отива да я отпише. Детето е малко, не се справя, а им предстои и пътуване до Испания. Заминават, но няколко месеца по-късно се връщат и решават да запишат детето в първи клас, заедно с неговите връстници. Оказва се обаче, че според училищните власти Анна-Мария вече е второкласничка.

„Посетихме училището и прегледахме документите. В дневника има оценки и резултати как се справя”, обясни в „Здравей, България” Цветелина Вълчева, старши експерт в Регионално управление на образованието – София.

По документи дори е проведено индивидуално обучение по месеци през миналата учебна година. Тоест е издадено удостоверение за завършен първи клас.

„По отношение на противоречивите данни на родителя и директора, изпратихме запитване до „Гранична полиция” с молба да каже дали детето е напускало страната. Това е единственият вариант по някакъв начин казусът да се изясни”, обясни Вълчева.