Водачът на камиона е арестуван

По последни данни 12 души са загинали, а 48 са ранени, след като камион се вряза снощи в коледен базар в Берлин към 20:00 ч. местно време. Състоянието на много от ранените е тежко и полицията не изключва броят на жертвите да се увеличи. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Полицията съобщи, че има арестуван за инцидента на "Брайтшайдплац", като малко по-късно стана ясно, че това е водачът на камиона. Според очевидци на произшествието той не се е и опитал да спре, а е карал с висока скорост и без включени светлини, поваляйки хора и сергии.

Камионът е с полска регистрация и в него освен шофьора е имало и още един човек, който е мъртъв, съобщават от полицията.

Според личните документи, открити в него, той е поляк, служител на полска фирма. Камионът, собственост на полска фирма, е пристигнал от Италия, натоварен със стомана. Има изказани хипотези в германски медии, според които превозното средство е било отвлечено. Предположенията се появиха, след като собственикът на полската компания, притежаваща камиона, потвърди, че вчера следобед неговият шофьор е изчезнал. 

Около 8 часа берлинските власти започнаха да изтеглят тира, който се вряза в коледния базар в германската столица. 

Разследването по случая се извършва от седем прокурори. Няма категорично становище, че става въпрос за терористичен атентат. Полицията първоначално обяви в Twitter, че става въпрос за преднамерена атака и призова гостите и жителите на града да стоят в домовете си. По-късно обаче властите съобщиха, че разглеждат случилото се като вероятен терористичен акт, а не като нещастен случай.

По последна информация човекът, който е шофирал камиона, е пакистански гражданин на име Навед Б. Той е роден на 1 януари 1993 г. и е влязъл в Германия през Пасау през 2015 г. 

Българското външно министерство проверява дали има пострадали български граждани. Посолството ни в Берлин остава във връзка с всички местни власти и следи ситуацията, съобщи външният министър Даниел Митов.

Телефонът за връзка с посолството на България в Берлин е: +49 176 12299193

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА

Собственикът на транспортната фирма Ариел Журавски, която притежава камиона, даде интервю за полското радио TVN24, цитиран от Der Spiegel.

Той заявява, че неговият братовчед е шофирал камиона и смятал да пренощува в Берлин. Ариел разказва и че няма връзка с братовчед си от ранния следобед в понеделник. Според него камионът е бил отвлечен. От полицията също съобщиха, че камионът може да е отвлечен в Полша.

Говорител на германската полиция потвърди, че мъжът, открит мъртъв на седалката в камиона, е поляк. 

„Блокирани са всички улици. Полицията помоли хората да помогнат, като запазят спокойствие и не разпространяват фалшива информация. Органите за сигурност успяват да гарантират спокойствието на гражданите на Германия”, заяви за NOVA Ваня Енчева, кореспондент на в. „Труд” в Берлин.

„Това е един варварски акт, който наруши мира в душите на живеещите в Берлин. Истината е, че Берлин вече няма да бъде същият. Има врагове на християнството, но какви са подбудите за този атентат, тепърва ще разберем”, коментира за NOVA митрополит Антоний, който замина за Германия, за да се извини на блъснатата германка в метрото за постъпката на Светослав Стойков. 

Паулина Георгиева следва магистратура в Техническия университет в Берлин. Часове преди събитието тя и семейството ѝ са посетили коледния базар в Берлин.

„Нямаше много хора. Полицейското присъствие е доста засилено. Отношението на германците към бежанците е нормално. Като цяло досега нямаше страх от терористична атака”, заяви Паулина Георгиева.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е в траур заради смъртта на хората, пометени от камиона на коледния базар в Берлин.

„Скърбим и се надяваме, че многобройните ранени ще могат да получат помощ“, каза говорителят на президента в социалната мрежа Twitter във връзка с „ужасяващите новини“ от Берлин.

Белият дом осъди енергично случилото се в Берлин, „което както изглежда, е терористична атака“.

„Нашите мисли и молитви са отправени към семействата и близките на убитите“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Нед Прайс. Той уточни, че САЩ са предложили на Германия помощта си при разследването.

Френският политически елит изрази дълбоко съчувствие във връзка с трагедията в Берлин, при която по последни данни са загинали 12 души, информира Deutsche Welle.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че „Франция споделя с германците траура във връзка с тази трагедия, която засегна цяла Европа“. Министър-председателят Бернар Казньов от своя страна заяви, че „Цяла Франция стои на германска страна“. 

Репортери: Марина Цекова, Любомир Бояджиев