Шестима от извършителите са от Сирия, а седмият е от Либия

7 мъже на възраст между 15 и 21 години са арестувани за запалването на спящ бездомен човек в метростанция "Шьонлайнщрасе" в Берлин, съобщи "Дойче веле", цитиран от БТА.

По темата

Германската полиция съобщи, че седмината са се предали. Това е станало дни след като полицията разпространи снимки и видеозапис на заподозрените от берлинска станция на метрото.

Властите не разкриват повече подробности и не уточняват дали мъжете са били арестувани. Полицията разглежда нападението, регистрирано от камерите за видеонаблюдение, като опит за убийство. Силите на реда издирват нападателите от събота, когато група мъже били видени да хвърлят по 37-годишен човек горящ предмет, подпалил дрехите му. Мъжът бил спасен от минувачи и машинист на влак, които загасили огъня с пожарогасител. Бездомният останал невредим, но вещите му били унищожени.

Според Асошиейтед прес заподозрените са на възраст между 15 и 21 години.

В тези дни очакваме милосърдие, а вместо това се натъкваме на нечовешко отношение, заяви вътрешният министър на провинция Берлин Андреас Гайзел. Ужасен съм от случилото се и благодаря на всички, които проявиха истинска човечност, като не се поколебаха да помогнат, добави той.

Шестима от мъжете са се предали в понеделник вечерта сами на полицията, а последният е бил заловен от цивилни полицаи. Както потвърдиха от полицията, шестима от задържаните извършители са от Сирия, а седмият е от Либия.

"Знаем кой е главният извършител. Става въпрос за 21-годишният сириец", заяви Томас Нойендорф, говорител на полицията.

Запаленият мъж е останал без сериозни наранявания благодарение на бързата реакция на очевидци на случилото се.