Увеличен е и броят на експертите, които ще работят при нужда

Очакваният обилен снеговалеж и рязкото застудяване могат да причинят аварии по електропреносната мрежа.

По темата

Енергоразпределителните компании са удвоили броя на специализираните групи, които действат в извънредни ситуации. Всички те са оборудвани с материали, инструменти и високопроходима техника, така че да могат да стигнат и до най-труднодостъпните места.

Борбата с авариите е особено тежка в планинските райони. В Родопите мокрият сняг поваля огромни борове върху далекопроводите, които захранват с ток цели села.

За екипите е истинско предизвикателство да стигнат до проблемните места. Техниците вървят пеша с километри.

Често проводниците се покриват с лед, дебел над 10 см. Електромонтьорите трябва да имат качествата на алпинисти. Но преди да се качат на стълба, задължително проверяват има ли напрежение.

Родопското село Бачково помни снежния кошмар от миналата година. Тогава две седмици хората останаха без ток.

След снежното бедствие миналата година в Източните Родопи, EVN вече е подготвило екипите си за всякакви екстремни ситуации. Аварийните екипи вече са в бойна готовност с високопроходими коли, вишки, АТВ-та и моторна шейна.

Заради тежката метеорологичната обстановка, енергодружествата ограничават до минимум планираните ремонти. Ще се извършват единствено неотложни дейности по електроразпределителната мрежа.

Репортер: Благой Бекриев

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК