Въведена е пълна забрана за движение на тирове в цялата страна

Затруднена пътна обстановка в страната заради неспиращия от четвъртък сняг.

Движението на всички превозни средства е забранено в шест области на Североизточна България. Това са Русе, Добрич, Шумен, Силистра, Търговище и Разград. Остава забраната за движение на всички камиони с тегло над 12 тона на територията на цялата страна. Според властите засега тази забрана се спазва.

Затворени за всички превозни средства са магистрала „Хемус” от Шумен до Варна, както и магистрала „Тракия” от Карнобат до Бургас. Затворен е и старият път от Петолъчката край Сливен до Бургас.

Заради бурните ветрове и тежкия сняг без ток към 13.30 часа са общо 607 населени места.  

КАДРИ НА НАШИ ЗРИТЕЛИ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Цели области са блокирани. Към 13.30 часа 607 населени места в страната са без ток като 499 от тях са в Североизточна България. 

За отстраняване на авариите работят общо 675 екипа от трите електроразпределителни дружества. В готовност да се включат са и екипите на „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД.

От Министерството на енергетиката напомнят, че има дежурен телефон – 02/926 32 94, на който денонощно могат да се подават сигнали, свързани с енергийната система на страната.

Сутринта регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че ситуацията в няколко области в Североизточна България е много тежка. Въведена е пълна забрана за движение на всички превозни средства в областите Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Разград и Русе. 

СНИМКИ ВИЖТЕ И ТУК

„Има пълна забрана за движение по абсолютно всички пътища от републиканската пътна мрежа”, заяви министър Павлова. „Причините са силният сняг, силният вятър, снегонавяванията и на места нулевата видимост по всички пътища в тези области. Максималната видимост на някои от местата е 10 метра”.  

Напълно затворено е движението по магистрала „Тракия” от Карнобат до Бургас, както и на стария път от Петолъчката до Бургас, тъй като там също има силен вятър и сериозни навявания. Видимостта е паднала под 10 метра.

„Пълна забрана за движение на тирове има в цялата страна”, допълни министър Павлова.

На магистрала „Хемус” също е много тежко положението.

„Фирмите там се справят. Но да се кара с максимум 40 км”, призова регионалният министър. 

Пътят за прохода „Петрохан" е изцяло затворен заради снегонавявания и опасност от падащи лавини, съобщиха от АПИ. Обстановката в северозапада е усложнена заради натрупалата снежна покривка. Има частично населени места без ток. В областите Монтана и Видин няма затворени пътища. Спряно е изцяло движението на тежкотоварни автомобили от и за Дунав мост две.

30 населени места в област Враца са без ток. По отстраняването на авариите работят 57 екипа. Снежната покривка във Враца вече е близо 40 сантиметра. 

В София през цялата нощ са работили без прекъсване над 150 снегопочистващи машини. Обработки на улиците продължава.

По данни на БАН към 5.00 часа тази сутрин снежната покривка в София е 25 см.

В областите Благоевград,Кюстендил и Перник продължават проблемите с електрозахранването. 

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Изращайте и вашите снимки и видеа в "Моята новина"