Температурата в помещенията е едва 13 градуса, въпреки че парното работи втори ден

Днес е първи учебен ден за годината за някои общини, в други обаче дървената ваканция продължава заради температури до -20 градуса тази нощ. Училището в Хитрино пострада сериозно при взрива на цистерната в края на миналата година. Приключил ли е ремонтът и влязоха ли децата в час?

Студени стаи и липса на ученици принудиха ръководството на Средното училище в селото да удължи ваканцията с два дни. Учебни часове в Хитрино не е имало от 9 декември миналата година - ден преди взрива на цистерна от дерайлиралата влакова композиция.

По темата

Лошите атмосферни условия станаха причина ръководството на СУ „Д-р Петър Берон” в село Хитрино да прекрати процеса и удължи с два дни ваканцията.

Точно в 8:30 часа трябваше да започне учебният ден в Хитрино. За 230 деца от 16 населени места.

„Не е лесно да бъдат извозвани на училище. Знаете какви са условията в общините в цяла България. В момента са отворени пътищата. Надявам се днес да дойдат учениците”, обясни пред камерата на NOVA Ерхан Хюсеин – директор на СУ "Д-р Петър Берон”.

Но в класните стаи дойдоха едва 15 деца. Така се стигна до решението:

„Дните 12-и и 13-и да бъдат неучебни за Средно училище „Д-р Петър Берон” - село Хитрино”, заяви Ерхан Хюсеин.

Така децата от Хитрино и околните села ще бъдат в класните си стаи на 16-и януари, понеделник.

Дограмата, която пострада от взрива на цистерните, е подменена, но температурата в класните стаи е под нормата от 18 градуса. Тя е едва 13 градуса, въпреки че парното работи вече втори ден. До понеделник се очаква сграда, която месец не беше обитавана, да се отопли.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Мартин Георгиев