Опасни ли са пукнатините в огромната статуя?

9 метра, 10 тона - най-голечият паметник на Васил Левски в Ловеч до крепостта „Хисаря” се руши. Това е тъжната статистика за паметника, който е на повече от 50 години.

По темата

„Първият сигнал беше подаден още на 22 януари 2015 година при предишната общинска администрация. Беше ни отговорено чак след два месеца, че предстои обследване на паметника, както и че фирма ще дойде да направи изследвания. Получихме отговор, че реставрацията ще струва около 3000 лева. Има дупки върху калцуна на паметника. Проблемът е, че пукнатината се увеличава с времето. Но няма резултат до момента”, обясни за „Здравей, България” ловчанлията Тодор, който е един от гражданите, подали сигнал за рушащия се паметник.

„Има дупки на тепето, на калцуна, отстрани на левия крак. Оказа се, че не са толкова малки. Трябва да бъде направен анализ от какъв материал е направен паметникът, тъй като това не е само бронз”, коментира зам.-кметът на Ловеч Венцислав Христов.

На 24 февруари трябва да бъде представен инвестиционният проект за реставрация на паметника. От Община Ловеч са заделени около 60 000 лева от бюджета за тази година за реставрацията на паметника. От общината обаче очакват и държавата да подпомогне тези дейности.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Мартин Георгиев