По-рано през деня Холандия не пусна и самолета с турския външен министър

Напрежение между Амстердам и Анкара. След като не пусна на своя територия турския външен министър Мевлют Чавушоглу, сега Холандия спря и министъра на семейството и социалната политика да стигне до консулството в Ротердам. 

По темата

 

Фатма Кая се е опитала да пристигне с автомобил от Германия, но местната полиция е спряла колата, предаде БГНЕС. Същата информация разпространиха и Анадолската агенция и ТАСС, която се позова на телевизия Ер Те Ве Рейнмонд.

Причината за напрежението между двете страни е в политическата кампания, която провеждат членове на турското правителство в редица европейски страни в подкрепа на конституционната реформа в Турция. В Холандия обаче мероприятията с участието на турски политици бяха забранени от съображения за сигурност. Забраниха ти и Австрия, и Швейцария.

Фатма Кая планираше да отиде в консулството, край което я очакват няколко десетки холандски турци.

СЪБРАЛИТЕ СЕ ПРЕД КОНСУЛСТВОТО В РОТЕРДАМ

Според различни местни издания обаче градските власти вече са се погрижили за това, като са блокирали всички входове и подходи към дипломатическата мисия.

ХОЛАНДСКАТА ПОЛИЦИЯ Е БЛОКИРАЛА ВХОДОВЕТЕ КЪМ ТУРСКОТО КОНСУЛСТВО - СНИМКИ

По-рано турският президент Реджеп Ердоган критикува остро решението на холандските власти да не позволят на самолета с Чавушоглу да кацне в страната и се закани Анкара да отговори със същите мерки. По време на митинг в Истанбул Ердоган заяви, че в Хага "всичките са нацистки останки, фашисти". 

Според холандския вестник "Algemeen Dagblad" министърката все пак е успяла да стигне до консулството. 

Същевременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу кацна във Франция, където се очаква да изнесе реч на проява утре, каза местен служител, цитиран от „Ройтерс” и БТА.

Предвижда се утре Чавушоглу да говори във френския град Мец, каза представител на местните власти. По думите му засега няма планове за спиране на проявата.

„Нашата работа е да гарантираме, че няма заплаха за обществения ред, а такава не съществува", заяви служителят.

На проявата ще има полицейско присъствие за обезпечаване на сигурността.

Същевременно турското външно министерство каза, че не иска холандският посланик да се връща в Анкара "за известно време".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.