Скандалът с Турция се разгоря допълнително

Скандалът между Турция и Холандия продължава да се разраства. Анкара отправи нови заплахи за сакции срещу холандците. 

В Ротердам полицията разгони митинг на турски имигранти.

По темата

А министър от правителството в Анкара беше върната от Холандия в Германия, след като не ѝ беше позволено да влезе в консулството в Ротердам.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Конна полиция, сълзотворен газ и водни струи. Така властите в Ротердам посрещнаха турски имигранти, събрали се пред консулството. Те искаха да се срещнат с министъра на семейството Фатма Бетюл Саян Кая, която пристигна с автомобил от Германия. Но властите не позволиха такава среща. И дори не допуснаха министъра в консулството.

„Този господин е командирът. Има заповеди от властите. Трябва да напуснете Холандия”, обясни полицай на министъра.      

„Аз отивам в сградата на консулството, тя е територия на нашата държава. А аз съм министър. Това противоречи на международно установената практика. Не го приемам и няма да се върна в Германия”, отговори Фатма Бетюл Саян Кая, министър на семейството на Турция.

Премиерът на Холандия потвърди, че Саян Кая е била изведена от Холандия. Това предизвика протести и в Турция. Стотици замеряха с яйца посолството на Холандия в Анкара.

В отговор Турция блокира достъпа до посолството на Холандия в Анкара и консулството в Истанбул. Холандският премиер каза, че е готов да говори с Ердоган, за да се търси решение, но намира пътуването на министър Саян Кая до Ротердам за безотговорно.

 

Скандалът между Турция и Холандия започна преди няколко дни. Поводът беше отказ на кметството на Ротердам, да позволи външния министър на Турция да говори на агитационен митинг града. Министърът каза, че въпреки това ще отиде в Ротердам, след което му беше забранено да кацне на холандска територия.

Няколко подобни забрани на митинги в Западна Европа накараха президента Реджеп Ердоган да нападне Германия и Холандия, наричайки действията им „нацистки”.

Днес демонстранти смъкнаха холандското знаме в консулството на Холандия в Истанбул. На негово място издигнаха турското. 

Снимка: БГНЕС

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.