Снежната маса е паднала в улей, където е забранено карането на ски

23-годишен скиор, син на планински спасител, загина този следобед под лавина в Банско. Младият мъж сам е предизвикал свличането. Той е карал извън пистите на място забранено за ски и сноуборд, по един от най-опасните улей под връх Тодорка.

Лавината застига 23-годишния скиор след екстремно каране по така наречения тризъбец. Момчето било с приятели, които подали сигнала в планинската служба и се опитали да го спасят.

По темата

„Самото откъсване е станало от най-левия улей, почти от самия връх и в порядъка на 10 мин. след падането на лавината негови приятели са му видели каската и поне главата са му извадили”, разказва Петър Чолев от Планинската спасителна служба в Банско.

Последвала спасителна операция. Близо 40 минути спасителите реанимирали младият мъж, но без успех. Трупът му беше закаран за аутопсия в разложката болница.

Планинските спасители отново призоваха за повече отговорно отношение в планината.

„Лавинната опасност е много лъжлива в момента. Ужасно лъжлива е. Може някой да дава, че е стабилна лавинната опасност, но аз ви казвам, че има най-висока степен на лавинна опасност. Снощи имаше силен вятър по билата, от запад, юг-югоизточните склонове са затрупани и започват да гърмят лавините”, предупреждава Петър Чолев от Планинската спасителна служба в Банско. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

Информация: Екатерина Николова