Филипинският президент на кръстоносен поход срещу наркодилърите

Филипините. По телевизията съобщават за поредното убийство, свързано с наркотици. Рик Медина не е видял лицето на младия мъж, проснат на тротоара, но вече знае, че това е синът му. Един родител винаги знае. 

По-късно пред полицията той ще заяви, че 24-годишният Ерикардо никога не е употребявал дрога. Сестрата на младежа пък ще разкрие, че той е имал връзки в този бизнес. Независимо от истината – неговата присъда вече е прочетена. Без право на обжалване. 

При встъпването си в длъжност миналата година президентът на Филипините Родриго Дутерте обяви война на наркодилърите. И така от юни насам 2 200 души са убити при полицейски спецакции, а 4 000 – от неизвестен извършител, съобщава National Geographic. А Дутерте продължава своя кървав кръстоносен поход и обещава да не спре, докато последният "пласьор не бъде премахнат”.

ЕТО КАК ИЗГЛЕЖДАТ ФИЛИПИНСКИТЕ ГЕТА СЛЕД ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ

В гетата на Манила погребенията са ежедневие. Много местни разпространяват или употребяват наркотици… и това често им коства живота. А близките на жертвите търсят справедливост за убийствата, извършени с потресаваща безнаказаност. Някои твърдят, че полицията или е замесена в смъртта на техните близки, или неглижира разследването, посочва National Geographic. 

Властите отхвърлят тези твърдения и обвиняват местните гангстери. Полицията се аргументира, че убийствата, извършени от нейни служители, са били при самозащита. Самият Дутерте насърчи органите на реда да действат по-агресивно срещу престъпниците – заповед, която много активисти определиха като „своеволие”. 

Президентът потвърди думите си дори когато Националното бюро за разследване на Филипините обвини полицаи, че са убили предполагаем дилър, докато е лежал безпомощен в килията си. 

5-годишният Франсис е убит от неизвестен извършител. Край ковчега му по стара филипинска традиция има живи пилета, които да кълват отдалеч по съвестта на убиеца му. Момченцето е застреляно между очите, докато спяло. Истинската мишена бил баща му, който също е убит. Майката Елизабет, едва на 29 години, стои разбита между двата ковчега. Тя е бременна в деветия месец и опитва да успокои плачещото си дете, разказва National Geographic. 

Скорошно проучване установи, че 94% от филипинците не са съгласни с убийствата на наркодилъри, но подкрепата за Дутерте остава висока, като 77 на сто от филипинците казват, че са доволни от работата му.

Понякога извършителите са известни – 35-годишният Ромел е убит от полицията. Тялото му е погребано в ужасяващо състояние 20 дни след смъртта му, тъй като семейството не успява да събере парите преди това. 

В края на януари, след серия от корупционни скандали, в които бе замесена и полицията, бяха спрени всички операции срещу наркотиците, докато в органите на реда се проведе „вътрешно прочистване”. 

Редактор: Гергана Тенева