Той е част от кампания за опазването им

Столицата ни вече може да се похвали с Музей на пчелата. В него посетителите ще могат да видят живота на пчелите отблизо. Домът-кошер е част от кампанията за опазване на застрашения живот на пчелите.

Съдбата на света зависи от пчелите. Изчезнат ли "на човечеството му остават 4 години живот", категоричен е Алберт Айнщайн.

У нас, пестицидите, които използват в селското стопанство застрашават живота им.

По темата

„Апелираме за забрана на никонотоидите, които в България в момента са разрешени! Основен враг и убиец на пчелите”, обяснява Петър Вълчовски от Сдружение „Био град София”.

Независимо от мръсния въздух в София, оказва се, че тук те са в изобилие. Сигурен знак, че нещата не са чак толкова страшни.

„Понякога се намират пчели в центъра на София - искаме да ги спасяваме! Да ги заселваме в кошери”, добавя обяснява Петър Вълчовски от Сдружение „Био град София”.

Нагледно, зад стъкло, можем да се запознаем отблизо с пчелите. Къщата - кошер се намира непосредствено до метростанция „Г.М. Димитров”. Музеят е с формата на пчелна килийка и е изработен изцяло от глина. И не случайно, защото тя задържа топлината. Покривът е изработен от зелени растения и цветя. 138 години след обявяването на София за столица на България, кметът й се похвали, че градът е запазил зеления си облик.

„Парковете, дърветата, това не се среща във всеки град! Е важно мястото на пчелите! Те са показател! Това е знак за запазването на биоразнообразието, и то в големите градове”, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Работното време на Музея на пчелата ще бъде от 16:30 до 19 часа всеки ден.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.