Плащаме толкова, колкото боклук произвеждаме

Драстична промяна в начина на формиране на такса "смет" предвиждат промени в закона за местните данъци и такси. Да плащаме толкова, колкото боклук произвеждаме. Как ще се случи това?

Промените в закона предвиждат няколко модела. Кой ще бъде избран не е ясно, но най-вероятно ще вдигне таксата.

По темата

В Монтана, един от най-бедните региони у нас, плащат такса "смет" според данъчната оценка на жилището. Или по 2,1 промила.

Цветан плаща за своето жилище около 30 лева такса "смет" на година. Не брои торбичките с боклука, но смята, че са достатъчни за услугата, която получава.

Хората обаче не могат да преценят все още кой е по-подходящият за тях модел за изчисляване на такса "смет". В столицата вече са въвели т. нар. модел „замърсителят плаща“, но само за фирмите. Вече 6000 компании са се възползвали.

Плащат или на контейнер, или чрез пряко договаряне. Така че и в момента сме дали възможност на бизнеса да плаща на база генерира отпадък. Според зам.-кмета на София Дончо Барбалов с промените не бива да се бърза.

„Без анализ се хвърляме да правим реформи, който не знам до какво ще доведат. Нашият анализ показва, че като цяло ще има увеличение на данъците за хората”, казва Барбалов.

Бизнесът приветства законовите промени, но резервирано. Казва, че моделът "замърсителят плаща" се приема много добре от частниците.

„В различните случаи ще бъде различно, но при всички положения ще има едно значително намаление”, коментира Димитър Бранков от Българската стопанска камара.

Със законопроекта, който е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Финансовото министерство, се предлага петгодишен преходен период, за да не се допуснат случаи на увеличения на таксата за битовите отпадъци с повече от 20%.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.