До първото заседание вероятно ще е готово и правителството

Президентът Румен Радев свика 44-тото Народно събрание. С негов указ новите 240 ще се съберат на първо заседание на 19 април.

До първото заседание вероятно ще е готов и кабинета. ГЕРБ и Патриотите прекараха голяма част от деня на масата за преговори. 

По темата

Веднага след Великденските празници новите 240 ще влязат в сградата на Народното събрание, дотогава преговорните екипи на ГЕРБ и Патриотите прогнозират, че ще изгладят и различията. Основното - си остават пенсиите. По други - макар и в коалиция - ще гласуват различно.

Спорните въпроси ще решава залата. Така решиха бъдещите партньори. Каквото не е записано в общата програма - всеки ще си гласува по партийна съвест. Като например - мажоритарното гласуване.

„Този въпрос сме го приключили, те си имат мнение и то е за мажоритарните избори, ние имаме мнение и то е против”, заяви Красимир Каракачанов.

„Ще бъдем заедно, но не по всички теми ще мислим еднакво. И тези теми ще подлежат на дебат в парламента”, заяви Владислав Горанов.

Пенсиите няма да останат в ръцете на залата. А ще станат част от общата програма. Не се знае как, но се знае, че ще се случи.

„Това е една от темите, по които имаме различия, но вървим в една посока един към друг”, заяви Владислав Горанов.

„Всичко е въпрос на сметки, средства и възможности”, коментира Каракачанов.

А сметките към този час показват, че кабинет и парламент ще се родят заедно - на 19-ти. И въпреки това - за разговори с имена на министри било рано.

„Не сме стигнали дотам - не говорим за имена, не говорим за министерства”, заяви Горанов.

Засега плановете за коалицията остават да е двупартийна. Без Марешки в изпълнителната власт.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.