Или когато технологиите са по-умни от хората

Модерните технологични джаджи са полезни, практични, желани, леки и скъпи. Това ги прави идеални мишени за крадците, но същите на винаги блестят с особени криминални способности. Класация на БиБиСи показва някои от най-глупавите крадци на технологични джаджи, пише Vesti.bg.

По темата

Сред тях попада 36-годишен мъж, който откраднал над 100 смартфона по време на музикален фестивал. На пръв поглед това е хитър план - по време на блъсканицата на концертите човек трудно може да се усети, че е останал без смартфона си. Повечето от музикалните фенове обаче са били активирали функцията за откриване на загубен или откраднат телефон, с която са снабдени почти всички смартфони. В рамките на дни крадецът бил заловен от полицията.

През 2011 г. шофьор на такси в Калифорния успял да открадне лаптоп без да бъде заподозрян. Оказало се обаче, че лаптопът има допълнителен софтуер за сигурност, който бил активиран от неговия собственик. Софтуерът правил снимки на крадеца с уеб камерата, както снимки от екрана, които разкрили имейл адреса на крадеца. Арестът дошъл съвсем скоро след това.

По подобен начин често биват хващани и крадци на смартфони и таблети. Понякога обаче не е необходим специален софтуер. iPhone и доста модели с Android могат автоматично да синхронизират направените снимки с облачна услуга като iCloud. Така през 2015 г. Мъж останал без своя таблет и лаптоп. Крадците обаче решили да си направят селфита с плячката си. Снимките веднага се копирали в профила на собственика на устройствата в iCloud. Бързо споделяне в интернет и уведомяване на полицията довели до откриването и арестуването на крадците.

В друг случай от 2014 г. в Южна Америка, мъже заплашили с пистолет и ограбили велосипедист. Те дори забелязали, че той има малка камера GoPro на каската си. Но не проявили интерес към нея и не я взели. Камерата обаче работила и записала всичко.

И за финал, миналата година 21-годишен американец от Чикаго бил преследван от полицията. Мъжът бил въоръжен и успял да се скрие от полицията в мазе на къща. Младежът обаче решил, че е особено подходящо да съобщи в Twitter, че е бил преследван от полицаи, че им е избягал и още го търсят. Това не било достатъчно и той публикувал снимка на оръжието и дори на мястото, където се скрил. Информацията стигнала до полицията доста бързо и той е бил арестуван.

Информация: Vesti.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.