Те са едни от най митологизираните персонажи, смятат експертите

Новооткритият в Стокхолм "Музей на викингите", разположен на централния остров Юргорден, хвърля нова светлина и развенчава митовете относно този северен народ, предаде БТА.

Според директора на музея Улф Ларсон с годините са се натрупали много легенди за тези горди войни, които не отговарят на истината. Един от фалшивите митове е, че те са носели рога на шлемовете си, което се разминава с истината.

"В нашата страна викингите са едни от най митологизираните персонажи", изтъква Ларсон. "Практически нищо от това, което измисля за тях туристическата индустрия, не е истина. А тук в нашия музей показваме живота на предшествениците на скандинавците на базата на научни данни", отбелязва кураторът на експозицията проф. Дик Харисон.

В центъра на главната изложбена зала стои фигурата на мускулест викинг - войн и селянин, живял през 10 век. Скелетът на този човек бил открит в едно от погребенията в град Сигтун и тялото му било възстановено по неговата ДНК. В експозицията може да си види храната на викингите, дрехите и лодките им. Много от стендовете представляват интерактивни инсталации. 

За строителството на музея бяха похарчени над 12 милиона долара. Управата се надява тези средства да бъдат възвърнати след първите пет години от неговата работа. Тук се очакват годишно около 450 хиляди посетители, като цената на един билет е 190 крони (около 20 долара).

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.