Основният претендент за президентския пост Еманюел Макрон обяви, че е жертва на хакерска атака

Скандал във Франция в деня преди изборите. Основният претендент за президентския пост Еманюел Макрон обяви, че е жертва на хакерска атака.

Хиляди имейли на негови сътрудници се появиха в интернет. Според макрон, това е кампания с цел да бъде дискредитиран.

По темата

Девет гигабайта различни документи, свързани с кампанията на Макрон, се появиха в на сайт за споделяне на файлове. Според кандидат-президента публикуваните имейли и финансови документи са смесица от автентични и фалшиви данни, които целят да объркат избирателя и да хвърлят сянка на съмнение върху личността на Еманюел Макрон.

От екипа на младия политик не посочиха виновник за хакерската атака. Но намекнаха за прилики с предизборната борба в Съединените щати, където още разследват дали руски хакери са помогнали на Доналд Тръмп да стане президент.

Повечето анализатори смятат, че тези събития няма да променят изхода от вота. Макрон е сочен за фаворит пред Марин Льо Пен с повече от 20 % преднина. В Париж не са ентусиазирани от избора, който имат.

Французите смятат, че идеалният президент трябва да бъде компетентен, с опит в частния бизнес, на възраст под 50 години и задължително говорещ английски. А сега има кандидат, който се вписва в желания образ - Еманюел Макрон. Въпреки това обаче много хора не го харесват. И биха гласували за него, само защото харесват още по-малко другия кандидат, марин Льо Пен. 

Междувременно, френските власти затегнаха мерките за сигурност. Само в Париж бяха изпратени над 3 000 допълнителни войници и полицаи. В страната продължава да е в сила извънредно положение след големите терористични атаки в последната година и половина.

Репортер: Петя Желева-Зеленски

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.