Кандидатките за модния подиум трябва да са с тегло най-малко 55 килограма

Във Франция влиза в сила закона, който забранява наемането на прекалено слаби модели. При кандидатстване за работа момичетата трябва да предоставят медицинска справка, която потвърждава общото им физическо състояние, съобщава БГНЕС. 

По темата

Справката трябва да посочва индекса на телесната маса, който се определя според теглото и ръста на човека. Кандидатките за модния подиум трябва да са с тегло най-малко 55 кг и височина 1,75 метра, преди да разчитат на договор. Тези данни трябва да имат и работодателите, преди да предложат договора.

Забранено е на всяко лице, чийтo индекс на телесна маса е по-нисък от определените референтни стойности от Министерството на здравеопазването, да практикуват професията на модел, става ясно от закона.

Законът предвижда затвор до шест месеца за агентите и до 75 000 евро глоба за агенциите, които не спазват закона и назначават твърде слаби модели. Основната цел е да се противопостави срещу идеализирането на прекомерно слабите тела, което се отразява отрицателно върху здравето.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.