Непосредствена заплаха за страната ни няма, успокои премиерът

Непосредствена заплаха от тероризъм за страната ни няма. Въпреки това обаче потенциалният риск не трябва да се пренебрегва.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на дискусията в София на тема „Европа отново на път”. В нея взеха участие още вицепрезидентът Илияна Йотова, бившите премиери Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, както и Корнелия Нинова.

С минута мълчание трима премиери почетоха паметта на загиналите при поредния терористичен акт във Великобритания.

Така темата на форума, посветен на 10-тата година от членството ни в Европейския съюз, се измести към плановете как да се справим с тероризма, който се е настанил на континента. 

„Няма страна, която да каже, че няма риск за нея. Тук не е въпрос да плашим населението. Риск има за всяка една държава, безусловно, отдавна тероризмът не е някакво случайно явление”, заяви Борисов.

Според него, за да се сведе до минимум опасността, Европейският съюз трябва да вземе решение за създаване на обща европейска армия. Борисов разкритикува европейските държави, че не са интегрирали различните етноси.

"Винаги се поставя въпроса за интеграция на ромите, а сега като гледам как са интегрирани във Великобритания, в Белгия, във Франция етносите, мисля, че и на тях трябва да им поставим въпроса как са интегрирани. Всъщност, не са успели, това е истината. Болезнена, неприятна, не е модерно да я кажеш, но това са фактите", добави той. 

"Ежедневно се сблъскваме с проблеми като тероризъм, мигрантски вълни, растящи неравенства и хората изпитват несигурност”, заяви от своя страна Станишев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.