Унищожава ли бизнесменът уникални скали в защитена местност?

"Смешна ми е тезата, че мога да правя плаж на "Созополис", след като на 2 минути разстояние са "Каваци", "Градина", „Хармани”. Сложил съм 5-6 чадърчета за наши собственици, които искат да седнат край морето и да го погледат". Това заяви за "Здравей, България" бизнесменът Стефан Шарлопов. По-рано бургаската прокуратура образува досъдебно производство за унищожаването на уникални скали в неговото ваканционно селище "Созополис".  

По темата

Проверка на РИОСВ е установила, че скална маса е била избутана в прибоя на морето, а на мястото е бил насипан пясък. След това там са били наредени шезлонги и чадъри. 

"Това е защитена местност. В зоната, в която се намират фиордите, е забранено строителството и всякакви дейности, които изменят естествения й облик", поясниха от РИОСВ.

Шарлопов отговори, че на мястото не е имало строителство, а задължително изграждане на брего-укрепително съоръжение: "Морето влиза в частния имот, а случи ли се това, то ще разруши канализацията. И тогава въпросът щеше да бъде защо фекалните води се изливат в морето".

"Аз фиорди не съм разрушавал. На мястото имаше скални маси, които са изхвърлени от бившия инвеститор от самите фиорди. Ние прибутахме тези скални маси с техника. Това беше и моята грешка", допълни той. 

Той посочи, че в района има ерозирали скали, свличане и силно въздействие на водата.

"Сезирах регионалното министерство за казуса. Казаха ми, че трябва да направим подробен устройствен план. И ние ще съгласуваме нашето предложение с министерствата на околната среда и водите, на културата и на отбраната", обеща той.

По думите му срещу него води лична кампания, но отказа да назове имената на хората, които стоят зад нея. 

Бе обсъден и проблемът с достъпа на гражданите до държавни плажове, пътят към които минава през имота на бизнесмена. 

"Не знам на кой човек би му се приискало да плажува тук", коментира мениджърът на "Созополис" Веселина Маринова. 

Шарлопов беше категоричен, че достъп не е бил отказан на никого, но хората трябва да преминават с придружител. 

Той коментира случая от "Слънчев бряг" с шведския турист, който ритна камериерка в главата: "Гамени в тази държава не ни трябват. Стойте си в Швеция, да ви изгният костите! Ние не трябва да правим компромиси с това, защото това понижава националното ни самочувствие!"

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.