Причината - данни за извършено тежко умишлено престъпление

Прокуратурата образува досъдебно производство за унищожаването на уникални скали. Това се е случило край морето във ваканционно селище, собственост на бизнесмена Стефан Шарлопов. Според обвинението, има данни за извършено тежко, умишлено престъпление.

Това е плажът, заради който започва проверката. Преди пясъка, тук имало уникални за нашата крайбрежна ивица фиорди. Първите сигнали и глоби за унищожаването им са от 2014 г. Тогава Стефан Шарлопов все още не е собственик на Ваканционното селище.

„През 2015 г. на същото място, на същото образувание е установено, че има не толкова унищожаване на фиордите,колкото разчистване на скална маса и насипване на пясък”, обяснява Тонка Атанасова- директор РИОСВ-Бургас.

На вече новия собственик е наложена глоба от 20 000 лева. 

По темата

„Там са били изхвърляни в заливчето каменни късове, които предният строител е виждал, че там удря тежко вълната. Моята единствена вина е, че съм прибутал тези каменни отломки навътре в морето, за да спра вълната”, оправда действията си Стефан Шарлопов.

За прокуратурата, доказателствата за разрушаване на скалите са достатъчно за образуване на досъдебно производство.

„Има данни за извършено тежко умишлено престъпление. В местността Буджака, която е защитена местност и попада под закрила на защитените територии е било извършено насипно-изкопни дейности”, обясни прокурър Йовита Григорова от Апелативната прокуратура-Бургас.

Собствениците твърдят, че още през 2015 г. уведомили властите за срутищни процеси. Започнали подготовката на документи, които да им позволят да укрепят брега. Не дочакали разрешението.   

„Защото скалата, която е зад вас, просто пада и се руши. Виждате горе как има пропуквания на нашата имотна граница. По улицата, която видяхте, върви обратната канализация на комплекса. Най-малкото разместване на земните пластове, би довело до това, че отходните води на комплекса няма да могат да бъдат контролирани и ще започнат да изтичат тук, където в момента се намираме”, обяснява Веселина Маринова, мениджър в комплекса.

И отричат на мястото на фиордите да има изкуствен плаж.

„Насипал съм три камиона пясък, това е. Не е плаж”, добавя Стефан Шарлопов.

Детайлна проверка и разпитите на свидетели предстоят. При доказване на вина, законът предвижда до 3 години затвор и глоба до 20 000 лева.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.