Те ще получават по около 600 лева заплата в следващите месеци от европейска програма

Европейска програма по български. Преди година държавата си постави за цел да обучи 237 парамедици, с които да се подобри работата на спешната помощ. Към днешна дата реалността показва, че обучените са близо 5 пъти по-малко.

По темата

Тези 50 души ще получават по около 600 лева заплата в следващите месеци от европейската програма. След това постоянно назначените парамедици в спешните филиали може да се окажат още по-малко.

Намеренията бяха да се обучават парамедици за 9 области, на практика обаче обучения имаше само за 5. А причината - няма толкова много кандидати, които да отговарят на европейските очаквания.

Юзлем и Николай - двама от общо 50. Новите парамедици на България. За шест месеца са обучени да карат линейка, да поддържат основните жизнени функции на пострадалите, да слагат шийни яки, да спират кървене и да правят превръзки.

Преди да навлязат в света на практиката, желаещите да станат парамедици трябваше да преминат света на администрацията и да докажат, че са до 29 години, не учат, но имат средно образование, не работят, не са регистрирани в Бюрото по труда и имат шофьорска книжка.

За обучението на парамедици бяха предвидени приблизително 700 000 лева, но ще се усвоят малка част от тях.

Първите шест заплати на парамедиците са от европейската програма, но след това ще трябва да чакат да се освободи място.

Целия репортаж гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.