Запаленото сметище не е причина за катастрофите, заяви кметът на града

Отново гъста мъгла и задимяване в района на тежката верижна катастрофа на магистрала "Тракия" край Ихтиман. Рано тази сутрин видимостта беше силно намалена.

 

СНИМКИ ОТ КАТАСТРОФАТА ВИЖТЕ ТУКЗапаленото сметище не е причина за инцидента, заяви кметът на града Калоян Илиев. Според него основен виновник за случилото се е мъглата в района. 

"Ние срещу метеорологичните условия няма как да се борим. В петък беше най-големият дим от пожара - тогава трябваше да има проблеми, а не в сряда. Като кмет на Ихтиман нямам правомощия да организирам движението по АМ "Тракия", допълни той.

Според зрители на NOVA сметището е горяло още от петък и за това са били подавани сигнали.

По темата

Илиев призна, че проблем с депото има и предстои то да бъде премахнато, като за целта са нужни 2,6 милиона лева, за които се търси европейско финансиране. 

"Не знам с каква техника може да се изгаси това, което тлее", каза той.

От Агенция „Пътна инфраструктура” предупредиха шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в участъка от 45-и до 47-и километър на  магистрала „Тракия” заради намалена видимост от гъста мъгла и задимяване от сметището в района.

Припомняме, че в сряда в района станаха две верижни катастрофи с десетки пострадали. След инцидента над 30 души бяха приети в столични болници. Част от тях с опасност за живота. Сред пострадалите има и 5 деца.

Над 40 автомобила се удариха един в друг вчера рано сутринта на магистралата край Ихтиман. Основната версия е ниска видимост заради мъгла, дим от пожар на сметището и несъобразена скорост с тези условия. Магистралата остана затворена почти цял ден.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари