Бившият вицепремиер беше изслушана от временната парламентарна комисия за НДК

Върху мен не е упражняван никакъв политически натиск нито за оставането на Боршош, нито за подписване на годишен финансов отчет”. Това заяви пред журналисти Деница Златева – бивш вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС, цитирана от БГНЕС.

По темата

Решение на служебното правителство беше всички оперативни екипи, които работят по председателството, да бъдат запазени. Екипът в НДК не е Боршош, а всички ръководители на направления и служители, които повече от година работят за председателството. Освободила съм от отговорност Боршош по отношение на финансовия отчет за 2016 г. Не съм го освободила от последваща отговорност, административна, финансова, наказателна, което е видно от обвиненията на прокуратурата”, поясни Златева.

Тя бе изслушана от Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на председателството.

Пред депутатите Златева заяви, че тя не правила „политически чадър“ върху нито един член на екипите.

През февруари и март стана смяната на борда. В правомощията на всеки принципал е, когато отговаря за търговско дружество, да направи промени в борда. В рамките на борда беше запазен Боршош с аргумента, че хората, които се занимават на оперативни нива, нито един от тях не беше сменен“, каза Златева.

Тя обясни, че от 2011 г. досега НДК е на загуба. Подобрен е финансовият резултат с 1 млн. лв. през 2016 г., но все пак има дефицит от 8 млн. лв.

По време на мандата на служебното правителство се оказа, че изискванията към адаптацията на НДК в четири основни аспекта са видимо променени в сравнение с техническото задание за строителство и ремонт. Поръчката, за която е избран изпълнител, е от правителството преди нас - на Борисов. Изпълнителят е бил избран през октомври 2016 г.“, обясни още Златева.

Когато постъпила на поста вицепремиер тя открила децентрализирана система за подготовка и координация, както и липса на комуникация.

Разменяха се имейли, кореспонденции, не се сядаше на една маса. Нямаше личен контакт. Успяхме да подобрим това, защото председателството е обща кауза на всички институции и не трябва да се работи на парче“, каза Златева.

От своя страна Румен Гечев от БСП заяви, че Боршош върти на пръста си вицепремиери и премиери и не зачита парламента.

Скандално е отношението към Комисията от страната на Боршош с изказванията си, че се съмнява в целите на действията на депутатите, членове на комисията. Управляващите крият Боршош“, подчерта Гечев.