Срещу бившия шеф на НДК има две повдигнати обвинения

Бившият шеф на НДК Мирослав Боршош отказа да се яви пред депутатите от временната комисия, която проверява има ли злоупотреби по време на неговото управление. Той и бившият служебен вицепремиер Деница Златева бяха поканени днес да говорят пред депутатите. 

Ще издържат ли обвиненията срещу Боршош в съда?

Боршош обясни отказа си във Facebook със следните думи:

"Днес трябваше да взема участие в заседанието на Временната комисия в НС, свикана за установяване на факти и обстоятелства за разходване на средства, представени целево на НДК за подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС, пред която прецених да не се явя поради следните факти:

- Заседанието трябваше да се състои утре, но беше преместено за днес, за да може докладът от работата на комисията да бъде готов на следващия ден - 25.07 вторник, което е невъзможно и несериозно заради обема от информация и документи;

И Лиляна Павлова на разпит по аферата "НДК"

- Някои от членовете на комисията си позволиха преднамерени и крайни изказвания много преди аз да бъда изслушан в комисията;

- Комисията започна своята работа на 6 юли, проведе само четири заседания в рамките на 21 дни по казус и обстоятелства, изискващи разглеждането на огромен обем документи и запознаването с множество факти и гледни точки. Смятам, че решенията, взети в такива кратки срокове и в условията на медиен натиск, не могат да бъдат безпристрастни и обективни. 

Министри на разпит заради НДК

В този смисъл, имам основателни съмнения относно добросъвестната работа и заключения на комисията, както и относно непредубедеността на някои от нейните членове. В периода, в който комисията заседаваше, настъпиха съществени промени в обстоятелствата - прокуратурата повдигна обвинение.

Всички факти и твърдения вече ще се изясняват в съда и затова допускам, че явяването ми пред комисията може да се използва и за други цели, а не само за изясняване на истината. Въпреки това от уважение към българските институции и в частност българския парламент предоставям писмено своите аргументи по разискваните в комисията въпроси.


Вярвам, че моето изложение, ведно с прикрепените към него документи, ще бъдат подробно и безпристрастно разгледани дори и от онези, които вече изразиха мнението си". 

Припомняме, че миналата седмица прокуратурата повдигна две обвинения на Боршош - за безстопанственост и за неправомерно усвояване на публични средства.

Неявяването му пред парламентарната комисия предизвика спор има ли политически чадър над него. 

Депутатите излушаха и бившият вицепремиер в служебното правителство Деница Златева. Тя обясни, че през трите месеца, в които отговаряше за подготовката на България за председателството, е оставила Боршош на поста, за да няма трусове в системата.

Златева: Върху мен не е упражняван политически натиск за оставането на Боршош

Златева категорично отрече да е взимала това решение заради оказван политически натиск.

Сегашният изпълителен директор на НДК Ангел Митев пък обясни, че 3,6 мнл. лв. от първия транш на държавата не са отишли за председателството. 

Бившият шеф на Съвета на диркеторите на НДК по времето на Деница Златева - Марио Атанасов, също открил големи пробойни в дейността на дружеството. 

Анастасов обясни, че не получавал информация за обществени поръчки и за заведени дела. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.