Проверяващият орган издаде близо 30 препоръки на здравното министерство и НЗОК

10-годишен провал на електронното здравеопазване установи одит на Сметната палата. 

Проверката е за периода от януари 2012 г. до юни 2016 г. и установява, че все още не сме развили информационна система, която да е от реална полза за управляващи, пациенти и лекари. В сравнение с другите европейски държави, ние още не можем ефективно да обменяме данни между информационните системи в и извън България, заключават от Сметната палата.

До 6 месеца се въвежда електронна здравна карта

Те уточняват, че отговорност за решенията през проверявания период носят шестима министри на здравеопазването, петима управители на НЗОК и шестима директори на Националния център по обществено здраве и анализи. 

Москов: От догодина въвеждаме електронно здравеопазване

Организацията на електронно здравеопазване и обществените поръчки е неефективна и се нуждае от съществено подобряване, гласи докладът.

В продължение на почти 10 години не са създадени електронно направление, електронна рецепта и други софтуерни приложения за обмен на данни в реално време. 

Новият здравен министър започва с персонални промени

Сметната палата отбелязва, че институциите са допуснали пропуски, и издава близо 30 препоръки на здравния министър и Здравната каса, които трябва да се изпълнят до края на следващата година.

Електронното управление е приоритет за държавната администрация

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.