Има ли надежда за младите сънародници?

Да избереш България, да се завърнеш след като си се образовал в чужбина и светът ти е предложил хоризонтите си. Разказваме ви за избора "България" - като възможност за кариера и развитие. Във вторник на Летище София млади хора, избрали да се върнат и да работят у нас, бяха посрещнати с българско хоро и народни танци.

Савина е млада, пълна с идеи и образована. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в Италия. Но вместо да остане там, пренася Италия тук - в България. Признава обаче, че често законите пречат, вместо да помагат на малкия бизнес.

Миролюба Бенатова представя: Излъгани гурбетчии

„До ден днешен има моменти, в които казвам "е, защо се върнах, всичко е толкова скапано и гадно", но има и другата страна и нещата никога не са само бели и черни, зависи как гледаш на живота”, казва Савина Николова, която е предприемач.

Всичко започнало, когато в семейството на нейна приятелка италианка, й показали как се прави сладолед. След това нещата се наредили от само себе си.

„Идеята се роди от приятел на баща ми, който каза, че продава машини за сладоледи, защото е фалирал на морето, тогава баща ми се обади и ми каза "ние можем да ги направим нещо тези машини" и така започна всичко”, разказва Савина.

В кои университети заплатите са най-ниски?

Много други обаче започват нов живот далече от България. Защото казват, че от кризата в България има два изхода - Терминал 1 и Терминал 2.

Идеята на хорото е символично да каже "Добре дошли, тук има място и за вас и може да се реализирате в България".

ВЗЕТ ИЗПИТ С ПРАЗЕН ЛИСТ: Накъде върви българското образование?

„Много хора, мисля, че просто не го вярват, не е толкова проблем, че в България няма възможности, колкото, че хората вярват, че няма възможности, което не е вярно”, казва Мариела Станулова, организатор на „Кариера в България. Защо не?”

И макар България винаги да си остане дом, за много терминалите на летището ще си останат по-скоро точка на напускане. За тези обаче, които вече са се върнали, остава надеждата, че България няма да ги откаже от себе си.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.