Той и Макрон обсъдиха председателството ни в ЕС, Шенген и мигрантската криза

"Работниците от новите страни-членки на ЕС получават неколкократно по-ниско заплащане в клонове на предприятия, банки и търговски вериги, в сравнение с работниците от старите страни-членки за същото количество и качество на труда". Това заяви президентът Румен Радев на пресконференция след разговора си с Еманюел Макрон.

ЗНАКОВА ВИЗИТА: Еманюел Макрон се среща с Борисов и Радев (ВИДЕО+СНИМКИ)

Българският държавен глава коментира предложението на френския си колега за премахване на предимствата при наемането на работници от Източна Европа: "Споделям загрижеността на Макрон за директивата за командироването на работници в ЕС. Този проблем е от компетенцията на българското правителство". 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА

Радев беше категоричен, че страната ни е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата и изтъкна необходимостта от засилено стръдничество на социалните служби и по-силен контрол. 

КЛУБ "ПЪРВА ДАМА": В центъра на вниманието - Макрон и Радева (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Споделям необходимостта от нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобряват условията на труд и да водят до по-висок жизнен стандарт. Но въпросът за социалните права не се изчерпва само с проблема за директивата. Налице са и редица други проблеми. Затова е необходим комплексен подход към тези комплексни проблеми, който да води до трайни решения", посочи Радев. 

Почетен шпалир от матроси за Макрон в "Евксиноград" (ВИДЕО+СНИМКИ)

На срещата си двамата държавни глави обсъдиха предстоящото българско председателство на Европейския съюз, подготовката за влизане в Шенген, европейската сигурност и отбрана, мигрантската криза и социална Европа.

Макрон: България е изпълнила изцяло критериите за Шенген (ВИДЕО+СНИМКИ)

СНИМКИ ОТ ОФИЦИАЛНОТО ПОСРЕЩАНЕ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА

„Франция е сред нашите търговски партньори. Двустранният стокообмен се увеличава постоянно и достига 1.9 млрд евро. Има още потенциал и затова е добре връзките да продължат“, каза Радев. 

СНИМКИ ОТ ПРИСТИГАНЕТО НА МАКРОН ВИЖТЕ ТУК

"Отношенията ни с Франция имат стратегически характер. Необходимо е да съгласуваме работата си по нашите общи позиции. Нужно е по-интензивно сътрудничество и задълбочаване интеграцията в сферата на отбраната", коментира Радев, като допълни, че България приема европедседателството в труден и пълен с предизвикателства период.

"Ако не представим европейска перспектива за Западните Балкани, те рано или късно ще представят балканска инициатива за Европа", предупреди той. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.