Две години България е в нарушение на мерките срещу домашното насилие

Две години България е в нарушение на мерките срещу домашното насилие, научи NOVA. Държавата ни е подписала конвенция, която задължава боя вкъщи и преследването на жертвата да бъде криминализирано.

От правителството засега не отговарят, защо промените в Наказателния кодекс още дори не са внесени за обсъждане. 

По темата

Миролюба Бенатова разказва историята на още една жена, която има ограничителна заповед и жалби, които институциите пренебрегват.

Клавдия е на 35 години. Майка на две деца. Бащата на второто вече е бивш съпруг на Клавдия и е със забрана да я доближава. Заради насилие.

„Счупена ръка, счупен нос. След всеки побой ме заключваше. И така със седмици”, разказва Клавдия Дали, жертва на насилие.

Принцесите на "Дисни" - жертви на насилие, тормоз и дрога

Въпреки че има забрана да я доближава, бившият съпруг нарушава заповедта, твърди Клавдия. Последно през юли.

„Беше пиян. Опита се да издърпа детето от количката. Взех си детето, блъсна ме в стената”, обяснява Клавдия.  

„Клавдия е патологичен лъжец. Никога не съм я бил”, заяви бившият й съпруг Радослав.

Полицаите от 8 Районно, които посещават инцидента, не задържат нарушителя на ограничителната заповед, въпреки че по закон са длъжни. 

„Полицията не си върши работата. На всяка заповед отдолу пише, че полицията е длъжна да задържи извършителя при нарушаване. Много рядко полицията задържа извършителя, много рядко го задържа за 24 часа, а още по-рядко го дава на прокуратурата, а там много рядко се стига до обвинителен акт”, обяснява Клавдия.

Ученици разказаха историите на жертви на домашно насилие върху тениски

Софийската районна прокуратура два пъти отказва да образува дела по жалби на Клавдия. По нареждане от градската прокуратура случаят все пак е отразен, но засега без движение.

„Аз водя жестока битка не само срещу един насилник, а срещу всички държавни институции”, обяснява Клавдия.

Според Алианса за защита от насилие, основано на пола, случаят на Клавдия не е единичен.

„Това ни е един от най-тежките случаи. Не можем да я опазим, той я намира. Социалните издават къде е настанена и няма как да я защитим повече”, обясни Елена Кръстева, адвокат на Клавдия.

Конфликтите между Клавдия и мъжа й продължават заради режима на виждане на детето. Социалните смятат, че родителите трябва да общуват, а съдът е постановил мъжът да не доближава жена си.

„На 1 април ме нападна отново в Борисовата градина. Прокурорът отхвърли – не знаел, че съм там, а това, че е предизвикал скандал било заради желанието му да се вижда с детето. Акцентира се върху това, че е баща, който иска да се види с детето”, обясни Клавдия. „Психологът написа, че не е добре за детето, а социалните служби продължават да ме притискат и са завели досъдебно производство. По тяхна жалба затова, че аз възпрепятствам контакта между детето и него”.

От социалните отказаха коментар.

А битката на Клавдия  с институциите продължава.

Повече гледайте във видеото и в сряда сутринта в предаването „Здравей, България” 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.