Това увери посланикът на страната у нас Микола Балтаджи

Няма забрана българите в Украйна да изучават майчиния си език. Това увери посланикът на страната у нас Микола Балтаджи, който се срещна с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.  

Поводът - предстоящо посещение на българска парламентарна делегация в Украйна, на която депутатите ни очакват въпросите и коментарите на българската общност по темата.  

България призова Украйна да не ограничава обучението по майчин език

Дипломатът поясни, че в страната му се провежда мащабна образователна и прозападно ориентирана реформа, в която засиленото изучаване на украински език е основен акцент. Причината - оказало се, че огромна част от подрастващите в малцинствените групи не владеят достатъчно добре официалния държавен език. 

Украйна ограничи правото на българите да учат на майчиния си език

"С това се получава, че ги изолираме от обществото, с което нарушаваме Конституцията. В българското училище в Украйна и сега се преподава на украински, а не само на български. Нищо не се закрива и нищо няма да се закрива. Децата от малцинствата ще имат възможност да развиват своята езикова идентичност", обясни Микола Балтаджи, посланик на Украйна в България. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.