Екатерина Захариева вече е разговаряла и с представител на посолството на Украйна в София

България, Гърция, Румъния и Унгария призоваха Украйна да не въвежда ограниченията за обучението на майчин език, които се предвиждат в приетия на второ четене от Върховната Рада образователен закон.

Украйна ограничи правото на българите да учат на майчиния си език

Външните министри на четирите страни изпратиха писмо до унгарския си колега Павло Климкин и писаха и до Съвета на Европа и до Върховния комисар на ОССЕ по въпросите на националните малцинства. 

Колко струват извънкласните занимания на учениците? (ВИДЕО)

В образователния закон се предвижда възможността за обучение на майчиния език на малцинствата до 5-ти клас, след което всички предмети (с някои възможни изключения) ще се преподават само на украински език.

Предвижда се и украинският език да стане единственият език на обучение в системата на средното, професионалното и висшето образование. 

МОН обяви графика на ваканциите през новата учебна година
 
Външният ни министър Екатерина Захариева вече е разговаряла и с представител на посолството на Украйна в София. "Украинската страна посочи, че новият образователен закон няма да промени правата на българското национално малцинство да изучава майчиния си език", съобщиха от МВнР. Предстои посланикът на България в Киев Красимир Минчев да проведе среща в украинското министерство на външните работи. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.